Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказуватимуть на розвиток гіпоглікемії?

Які симптоми вказуватимуть на розвиток гіпоглікемії?Гіпоглікемія являє собою стан, для якого є характерним різке зниження рівня глюкози в крові нижче норми (менш ніж 3,3 ммоль/л). Попри основне твердження, що дане порушення виникає тільки в осіб, що мають в анамнезі цукровий діабет, розвиток гіпоглікемії при відсутності ЦД також можливий.

При розвитку даного стану весь організм насамперед клітини мозку потерпають від енергетичного голодування внаслідок дефіциту глюкози.

Які фактори впливають на розвиток гіпоглікемії?

Враховуючи, що за статистичними даними більшість випадків гіпоглікемії пов'язуються з розвитком цукрового діабету, то основною причиною являється саме відсутність контролювання перебігу захворювання. Це може бути як неправильне приймання цукрознижувальних препаратів, порушення режиму харчування, так і зловживання алкоголем та надмірні фізичні навантаження (насамперед незаплановані).
 
Також до додаткових чинників, що впливають на зниження рівня цукру в крові, відносять:
  • приймання певних лікарських препаратів;
  • зневоднення організму;
  • голодування;
  • новоутворення (інсулінома);
  • надмірна менструація у жінок;
  • інтенсивне фізичне навантаження;
  • зловживання алкоголем.

Основні прояви гіпоглікемії

  1. Поява відчуття сильного голоду.
  2. Загальна слабкість та швидка втомлюваність.
  3. Блідість шкірних покривів та озноб, відчуття холоду в кінцівках.
  4. Коливання настрою.
  5. Тривога та паніка, що є можливим та одночасно небезпечним для осіб, що стикнулися з гіпоглікемією вперше.
  6. Нудота, з можливим блюванням.
  7. Надмірне потовиділення.
  8. Запаморочення та головний біль, що пов'язується зі зниженням артеріального тиску на тлі низького рівня глюкози.
Особливо небезпечною є нічна гіпоглікемія, коли вищезазначені симптоми виникають вночі.
 
При несвоєчасному відреагуванні на виниклі порушення, самопочуття тільки погіршуватиметься з можливою втратою свідомості, порушенням зору та навіть розвитком судом. Загрозу життю людини становить розвиток гіпоглікемічної коми.

Діагностика та тактика лікування

Підтвердити розвиток гіпоглікемії можливо шляхом клінічних ознак та безпосередньо при лабораторному дослідженні крові та сечі з визначенням концентрації глюкози. Додатково можливе проведення УЗД.
 
Аби вчасно зреагувати та запобігти розвитку гіпоглікемії важливо, щоб пацієнт був проінформований лікарем ендокринологом щодо симптомів та дій під час появи порушення. Також окрема увага при розвитку цукрового діабету приділяється індивідуальному призначенні цукрознижувальної терапії.
 
В основі запобігання розвитку гіпоглікемії окрім відповідного харчування покладено й фізичну активність. Однак важливо слідкувати за своїм самопочуттям, адже тривале інтенсивне тренування при прийманні інсуліну та таблетованих препаратів на певний час може викликати гіпоглікемію. 
 
Надання допомоги при розвитку симптомів гіпоглікемії полягатиме у швидкому прийманні легко засвоєних вуглеводів (банан, цукерка, солодкий чай). Важкий розвиток порушення з втратою свідомості потребує надання невідкладної медичної допомоги з наступним інфузійним веденням глюкози.
 
Дотримання показників глюкози в крові в межах норми при ЦД І та II типу можливо шляхом відстежування за допомогою приладу глюкометра. Він є незамінним на регулярній основі та дає можливість вчасно зреагувати на зниження показників цукру в крові. При необхідності обрати найбільш відповідний для себе пристрій (звичайний чи з приєднанням до телефону) можливо в медичному маркеті ITMED
 
У тому випадку якщо при наявності цукрового діабету, виникають симптоми гіпоглікемії це є дзвіночком для ретельнішого моніторингу рівня глюкози та внесення корекції у спосіб життя. При частій появі симптомів без супутнього розвитку ЦД, важливо звернутися за консультацією до свого сімейного лікаря для проходження наступної діагностики.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм