Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи ацетону в сечі

Основні причини появи ацетону в сечіПояву ацетону в сечі можна сприймати, як ознаку патології, так і результатом харчування. І в обидвох варіантах причину порушення повинен встановлювати виключно лікар. Розберемо детальніше, якими захворюваннями може викликатися поява ацетону в сечі та які додаткові симптоми можуть з'явитися на тлі виниклого порушення?

В першу чергу відмітимо, що ацетон належить до кетонових тіл, що продукуються печінкою з наступним виділенням у кров та потрапляють в організм з харчовими продуктами. Наявність кетонових тіл (непрямі метаболіти жиру) в сечі, свідчить про те організмом для вироблення енергії використовується жир, а не глюкоза як це повинно бути в нормі. Спричини це може ряд факторів, які розберемо далі.
 
Донедавна дане явище було поширене серед вагітних та дітей. Це пов'язано з навантаженням на органи у вагітних та особливістю розвитку, наприклад підшлункової у дітей. Однак сьогодні ацетонурія за певних обставин може виникнути як у дорослих чоловіків, так і у невагітних жінок.

Основні причини ацетонурії

  1. Недотримання належного раціону: вживання продуктів з високим вмістом жирів, дієта з обмеженим вживанням вуглеводів або монодієта, що супроводжується вживанням одного типу продуктів упродовж певного часу.
  2. Цукровий діабет (І типу) та його неналежне лікування.
  3. Гестаційний діабет.
  4. Захворювання щитоподібної залози (гіпертиреоз).
  5. Виснажливі фізичні навантаження.
  6. Надмірне вживання алкоголю.
  7. Приймання певних лікарських препаратів.

Якими симптомами супроводжуватиметься ацетонурія?

  1. Слабкість.
  2. Підвищена сонливість.
  3. Сухість в ротовій порожнині та спрага.
  4. Позиви до частого сечовипускання. 
  5. Нудота та блювання, втрата апетиту.
  6. Відповідний запах ацетону при виділенні сечі.
  7. Дискомфортні відчуття в області живота, діарея.
Не є виключенням, коли симптоми взагалі відсутні або вони є мінімальними, що ускладнює діагностування патологічного процесу, оскільки виникають труднощі при пов'язуванні ацетонурії з іншим захворюванням. 
 
При відсутності вчасного надання допомоги ймовірний розвиток каменів в нирках та подагри. Це пов'язано зі створенням умов для накопичення сечової кислоти. В критичних випадках виникає інтоксикація організму, коматозний стан. 

Ацетон у сечі під час вагітності та у дітей

У дитячому віці дане порушення може виникати на тлі харчового отруєння, що супроводжується відмовою від їжі та блюванням; недоїдання яке окрім ацетонурії буде з'являтися разом з низьким рівнем цукру в крові. Звісно, що не виключається розвиток ЦД І типу, однак діагноз встановлюватиметься виключно після ряду обстежень.
 
Під час вагітності ознаки ацетонурії пов'язані з появою токсикозу у вагітних, та стану що ним супроводжуються (тривале блювання). Також під час вагітності жінка може стикнутися з гестаційним діабетом, тоді додатково в сечі буде присутня й глюкоза.

Діагностика та тактика лікування

Попередньо з метою виявлення самої ацетонурії проводиться ряд лабораторних досліджень сечі та крові. Самостійно ж, до моменту візиту до лікаря можливо провести тест на виявлення ацетону в сечі. Для цього доцільним буде придбати спеціальні тест-смужки в аптеці. Однак важливо розуміти, що даний тип дослідження не має 100% інформативності та потребує обов'язкової консультації лікаря. 
 
Тактика лікування залежатиме від причини, що викликала появу ацетону в сечі. Якщо проблема в цукровому діабеті, проводиться консультація з лікарем ендокринологом щодо коригування рівня інсуліну. Інколи лікування обмежується виключно змінами у раціоні. 
Важливо відновити водно-електролітній та кислотно-лужний баланс, для цього проводиться відповідна терапевтична тактика.
 
Аби уникнути негативних ускладнених наслідків патологічного процесу, важливо вчасно звернутися за допомогою до лікаря терапевта або педіатра, якщо порушення виникло у дитини.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм