Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Інсулінома: основні симптоми пухлини підшлункової залози

Інсулінома: основні симптоми пухлини підшлункової залозиЯвище з постійним відчуттям несамовитого голоду або навпаки поява відрази до їжі, є досить розповсюдженим та може бути викликаним рядом патологічних процесів. Однак якщо провести детальну діагностику та проаналізувати інші клінічні прояви можливо виявити одне з ендокринних порушень, під назвою інсулінома. Що це за захворювання, які прояви та причини його виникнення? З'ясуємо далі.

Інсулінома - це патологічний стан, основною ознакою якого є утворення нейроендокринної пухлини в підшлунковій залозі. Найчастіше новоутворення має доброякісний характер та є гормонально-активним. Так відбувається постійне продукування пухлиною інсуліну, внаслідок чого з'являються симптоми гіпоглікемії.
 
Пухлина сама по собі не спричиняє збільшення маси тіла, однак внаслідок постійного викликання нею зниження рівня цукру в крові - відчуття голоду практично не покидає хворого. 
 
Відповідно відбувається постійна гонитва за підтриманням рівня глюкози в крові на рівні норми. Адже в протилежному випадку починають виникати проблеми з пам'яттю та увагою, втрата свідомості та ін.
 
Пухлина найчастіше поодинока, однак не є виключенням злоякісного перебігу з метастазами в лімфатичні вузли та печінку. 
 
Основною причиною її виникнення у більшості випадків є наявність в анамнезі множинного ендокринного аденоматозу.

Основні прояви інсуліноми

Для інсуліноми характерно різноманітний ряд симптомів. Однак основні з них об'єднуються так званою тріадою Уіппла, для якого є характерним:
  1. Порушення неврологічного та психічного характеру: втрата свідомості після інтенсивного фізичного навантаження або тривалого голодування. Саме наявність нервово-психічних порушень і невеликий відсоток поширеності інсуліноми спричиняється частими помилками у діагностуванні захворювання та лікування інших різноманітних патологій; 
  2. Розвиток раптової гіпоглікемії (рівень глюкози в крові знижується до 2,8 ммоль/л);
  3. Після приймання швидких вуглеводів або при введенні глюкози рівень цукру в крові одразу стабілізується, симптоми гіпоглікемії зникають.
Додатково при зниженні рівня цукру в крові хворого турбує: пітливість, слабкість, прискорене серцебиття, головний біль, двоїння в очах, нервове збудження.

Характерною ознакою хворих з інсуліномою є збільшення маси тіла, аж до ожиріння або навпаки поява відрази до їжі та значна втрата ваги.
При критичному зниженні рівня цукру можливий розвиток судом та коми.

Діагностика та тактика лікування

Основою діагностики інсуліноми являється проведення лабораторних аналізів крові, де клінічно підтверджуються високі показники інсуліну, низький рівень глюкози в крові та ін.
Перед проведенням лабораторних досліджень доцільним буде провести функціональні проби, а саме тест на голодування та тест гальмування С-пептиду. Так, наприклад при проведенні тесту на голодування визначається глікемія та концентрація інсуліну. Гіпоглікемія може виявитися до 48-72 год голодування. 
 
З метою візуалізації пухлини проводиться  УЗД, МРТ та КТ, ендоскопічне дослідження, рецепторна сцинтиграфія. Труднощі з доопераційним діагностуванням виникають внаслідок невеликих розмірів пухлини (до 1 см).
 
Тактика лікування полягає в проведенні оперативного втручання. Масштаби видалення пухлини будуть залежати від її локалізації та розмірів, інколи можливе проведення й резекції підшлункової залози та застосування комбінованої хімієтерапії. Хірургічне втручання проводиться лапароскопічним методом з підтриманням рівня глюкози в крові. При поодиноких новоутвореннях у більшості випадків настає повна ремісія. При наявності метастазів не є виключенням рецидиву захворювання. 
 
Симптоматична терапія полягатиме в усуненні нападів гіпоглікемії шляхом призначення глюкози та вуглеводів. 
 
З метою раннього виявлення новоутворення важливо проходити щорічні профілактичні огляди у лікаря ендокринолога!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм