Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Феохромоцитома: основні причини розвитку пухлини наднирників

Феохромоцитома: основні причини розвитку пухлини наднирниківФеохромоцитома належить до доброякісного типу пухлин наднирників та при цьому є гормонально-активною. Однак ймовірність переходу у злоякісний процес все ж існує. 

Формування феохромоцитоми відбувається з хромафінних клітин, а прояви розвитку новоутворення характеризуються надмірним продукуванням катехоламінів. Це своє чергою провокує різке підвищення артеріального тиску, що не усувається за допомогою медикаментозних препаратів. 
В залежності від типу локалізації розрізняють наднирковозалозну феохромоцитому та ненадниркову (парагангліома).

Які фактори впливають на утворення феохромоцитоми?

В першу чергу у розвитку захворювання відграє спадковий фактор. У такому випадку пухлина проявляється у молодому віці та має множинний тип розвитку. 
Інші ймовірні причини наразі не є відомими. 

Які симптоми вказуватимуть на розвиток пухлини наднирників?

Оскільки при феохромоцитомі спостерігається безпосередній зв'язок з показниками артеріального тиску (пароксизм артеріальної гіпертензії), то до особливостей перебігу належить його нападоподібні підвищення. Вони можуть тривати від декількох хвилин до кількох годин та не усуватися медикаментозними препаратами.

Додатково спостерігається:
  • блідість шкірних покривів;
  • підвищене потовиділення (в нічний час);
  • прискорене серцебиття;
  • головний біль;
  • тремор (м'язовий);
  • нудота та блювання;
  • запор або діарея;
  • втрата маси тіла;
  • цукровий діабет (виникає як ускладнення при тривалому протіканні захворювання).
На особливості клінічної картини безпосередньо впливає кількість секретованих гормонів (норадреналіну, адреналіну, інколи дофаміну). Саме їх періодичне вивільнення і спричиняє нападоподібний перебіг захворювання. Спровокувати виділення феохромоцитомою гормонів та викликати симптоми можуть наступні стани:
  • фізичне навантаження;
  • певні лікарські препарати;
  • переохолодження;
  • переїдання або тиск на черевну порожнину;
  • вживання алкогольних напоїв. 
Не є виключенням безсимптомного перебігу при відсутності змін зі сторони артеріального тиску.
 
При відсутності вчасного діагностування високі ризики геморагічного некрозу пухлини, її розрив, критичне підвищення артеріального тиску (найчастіше спостерігається при проведенні оперативних втручань), набряк мозку або легень. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведення лабораторних аналізів крові та сечі (при феохромоцитомі спостерігається висока концентрація метаболітів катехоламінів у крові, чи їх підвищене виділення сечею), тесту ДНК (виявлення мутації, що провокують формування пухлини) та адренолітичного тесту з фентоламіном. 
 
Візуалізація патологічного процесу досягається шляхом проведення УЗД, КТ та МРТ, сцинтиграфії. При показаннях можливе проведення біопсії, лише з метою підтвердження вже встановленого діагнозу (при підозрі на феохромоцитому процедура заборонена).

Тактика лікування полягатиме в проведенні комплексного лікування: медикаментозна терапія та оперативне втручання. Відмітимо, що існує небезпека при проведенні операції внаслідок вибухового викиду адреналіну та норадреналіну при мінімальному доторку до пухлини, що призведе до критичних коливань АТ. Тому успішність операції залежатиме від попередньої декількохденної медикаментозної підготовки (введення адреноблокуючих препаратів). 
 
Після проведення лікування упродовж певного часу рекомендуватиметься проведення моніторингу стану пацієнта з контролюванням АТ, лабораторних показників. Зазначимо, що придбати тонометр для контролю свого самопочуття можливо в медичному маркеті ITMED.
Пам'ятайте, що скринінгові та генетичні обстеження дадуть можливість провести ранню діагностику та  підвищити успішність лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм