Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гірсутизм: основні причини нетипового надмірного оволосіння

Гірсутизм: основні причини нетипового надмірного оволосінняНапевно кожна жінка прагне до вдосконалення та покращення своєї зовнішності. З цією метою до переліку необхідних дій належить відвідування косметолога та салонів краси. Однак за статистикою близько 35% жінок стикаються з досить дискомфортною проблемою у вигляді надмірного оволосіння у нетипових для нього місцях. Ця проблема криється у захворюванні під назвою - гірсутизм. Які причини його виникнення та які методи усунення існують? З'ясуємо далі.

Гірсутизм - це патологічний стан для якого є характерним надмірне зростання волосся у не належних для цього місцях. Так спостерігається оволосіння за чоловічим типом, а основною причиною порушення є ендокринні патології.
 
Захворювання супроводжується не тільки фізіологічними змінами, але й істотно впливає на психологічний стан жінки. 

Основні причини 

Основою розвитку гірсутизму є гормональні порушення, внаслідок яких виникає надмірне продукування чоловічих гормонів - андрогенів. Своєю чергою до провокуючих факторів даного гормонального порушення належать наступні стани:
  • синдром Кушинга;
  • синдром полікістозних яєчників;
  • спадковий фактор;
  • новоутворення в наднирниках або яєчниках;
  • резистентність до інсуліну;
  • ожиріння;
  • приймання певних лікарських препаратів (наприклад, анаболічні стероїди, оральні контрацептиви).

Якими симптомами супроводжується розвиток гірсутизму?

Основним проявом захворювання є ріст волосся, яке за своїм типом нагадує чоловіче: жорстке та темне, що відповідно одразу привертає увагу.
Зосереджується такий тип оволосіння найчастіше над верхньою губою (”вусики”), на підборідді, стегнах, грудях та спині, плечах.

До додаткових проявів захворювання також належить поява наступних порушень:
  • порушення МЦ;
  • акне;
  • зміна тону голосу (він стає грубішим, подібним до чоловічого);
  • андрогенна алопеція;
  • збільшення клітору та зменшення молочних залоз.

Діагностика та тактика лікування

В основі діагностики гірсутизму окрім фізикального огляду покладено проведення оцінки за спеціальною шкалою Ферримана-Голлвея. Також додатково проводиться УЗД та КТ, лабораторні аналізи крові, в першу чергу зі встановленням рівня гормонів.
 
Тактика лікування гірсутизму є комплексною та залежатиме від основної причини. Так інколи достатньо лише корекції раціону хворого. У більшості випадках покращення досягається шляхом проведення медикаментозної терапії у вигляді призначення контрацептивів (які містять естроген та прогестерон), антиандрогенів. 
 
Коли ріст волосся призупиняється, а гормональний фон стабілізується, лише тоді лікарі рекомендують застосовувати косметологічні методи видалення наявного волосся.
 
Не варто вдаватися в крайнощі та самостійно щоденно видаляти волосся, попередньо не розібравшись в причинах виникнення проблеми. Зверніться одразу до лікаря ендокринолога, який призначить відповідне лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм