Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ожиріння: негативні наслідки для здоров'я чи бодіпозитив

Ожиріння: негативні наслідки для здоров'я чи бодіпозитивВагомий вплив соціальних мереж на думку громадян започатковує своєю чергою нові тенденції. Так одною із таких течій став “бодіпозитив”, який підпорядковує гасло любові до себе незалежно від маси тіла. Однак лікарі наголошують, про іншу сторону надмірної ваги - і це її негативний вплив на організм та виникнення ряду органних ускладнень. Яких саме? Далі з'ясуємо.

Ожиріння - це патологічний стан для якого є характерним патологічне відкладання жиру в організмі з наступним збільшенням маси тіла.

Основні причини ожиріння

Досить часто причина ожиріння є очевидною - порушення режиму харчування, переїдання та малорухомий спосіб життя.
Однак не варто викидати з цього переліку і можливі патологічні стани, які при встановленні будуть лікуватися паралельно зі зміною раціону хворого.
Так до основних захворювань, що впливають на збільшення маси тіла належить:
  • гіпотиреоз;
  • цукровий діабет;
  • порушення функціонування гіпофіза або надниркових залоз, внаслідок чого відбувається підвищення рівня кортизолу з наступним розвитком негативних змін;
  • клімакс;
  • стрес та психічні розлади, що можуть супроводжуватися розладами харчової поведінки.
Особливе занепокоєння повинен викликати розвиток постійної слабкості та інших специфічних ознак які для кожного захворювання будуть індивідуальними.

Симптоми ожиріння

Основним проявом ожиріння є відкладання жиру під шкірою та на внутрішніх органах, щодо останнього то ризики ускладнень підвищуються вдвоє.
 
Супутні симптоми та їх інтенсивність будуть залежати від стадії ожиріння (їх є чотири) та проявів ускладнень, що виникли. Першочергово ураженню зазнає серцево-судинна система, порушується кровообіг, адже серцю складно переганяти кров через жирові відкладання. Відбувається навантаження на кістки та суглоби. У таких хворих частіше виникає артроз, артрит або остеохондроз хребта.
 
І це лише мала доля можливих ускладнень, що можуть виникнути при надмірній масі тіла.

Діагностика та наступна тактика

Дуже часто люди з надмірною масою тіла принципово відмовляються відвідувати лікарів, оскільки сприймають їх рекомендації щодо зменшення маси тіла, як особисту неприязнь до пацієнта. Однак ця думка є хибною, адже лікарі першочергово звертають увагу не на масу тіла, яка буде різнитися в залежності від комплектації, а показники індексу маси тіла. ІМТ являє собою співвідношення маси та площі тіла.
Саме результати даного обстеження і будуть вказувати на дефіцит маси тіла або перебуванні людини в стані передожиріння або ожиріння.
“Здоровий” показник ІМТ коливається від 18,5 до 25. 
 
З метою встановлення причини ожиріння лікар ендокринолог проводить ряд обстежень, що включають:
  • УЗД;
  • МРТ;
  • лабораторні аналізи крові на визначення рівня гормонів.
Основою лікування ожиріння є дотримання дієтотерапії, проведення фізичних навантажень під контролем лікаря. У разі розвитку ожиріння на тлі певного захворювання, відбуватиметься його усунення або корекція стану.

Що допоможе бути здоровим?

  1. Харчування: включайте в раціон яйця, овочі та фрукти, оливкову олію; уникайте трансжирів, цукру, газованих солодких напоїв
  2. Не розпочинайте дієту, вона не має довготривалий ефект та є одним і частих тригерів збільшення ваги.
  3. Пам'ятайте по небезпеку жиру на животі - абдомінальне ожиріння, коли жир накопичується на внутрішніх органах.
  4. Аналізуйте періодично ваш раціон, його калорійність, об'єм.
  5. Фізичні навантаження, які значно покращують метаболізм. Відмітимо, що при заняттях спортом необхідно слідкувати за пульсом та сатурацією, це важливо з метою запобігання погіршення самопочуття. Приладом який забезпечить моніторинг показників є пульсоксиметр. Відмітимо, що його Ви зможете придбати в медичному маркеті ITMED
  6. Відмовтеся від шкідливих звичок.
  7. При малому перебуванні на сонці приймайте вітамін D.
  8. Дотримуйтесь водного балансу.
  9. Висипайтесь.
Звісно, що методів здорового способу життя є досить різноманітний вибір, навіть думки спеціалістів у цьому питанні можуть розходитися, однак важливо брати до уваги саме підтверджені науковими доказами.
 
Важливо розуміти, що ожиріння не є порушенням одного дня, процес збільшення маси тіла може тривати місяцями та роками, відповідно як і позбавлення від зайвих кілограмів. Тому варто запастися терпінням, звернутися до спеціаліста та під його контролем розпочати процес оздоровлення при наявності показань до цього, тобто коли ваша вага викликає ряд ускладнень, від апное до захворювань серця. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм