Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром діабетичної стопи, як одне з ускладнень цукрового діабету

Синдром діабетичної стопи, як одне з ускладнень цукрового діабетуПопри складний перебіг неконтрольованого захворювання під назвою - цукровий діабет, ще тяжчими являються його наслідки. Так одним з ускладнень цукрового діабету є синдром діабетичної стопи, що характеризується ураженням не тільки артерій, а й нервів. 

Синдром діабетичної стопи - це патологічний стан, що характеризується порушенням тканин стоп з на тлі ураження судин та нервових закінчень.  

Фактори ризику

Механізм розвитку захворювання полягає в високому рівні глюкози в крові з наступним розвитком ураження нервових закінчень та судин. Додатковими тригерами при цьому виступають супутні патології периферичних судин, куріння, знижена стійкість організму до інфекцій, неправильно підібране взуття (затісне, не по розміру), пошкодження (травми стопи, що провокують інфікування рани) та зневоднення.
 
Звісно, що не варто вважати, що всі хто має в анамнезі цукровий діабет обов'язково можуть стикнутися з діабетичною стопою. Існує група ризику, до якої входять люди похилого віку, курці, особи з алкогольною залежністю, з супутніми хворобами у вигляді ниркової недостатності, периферичної сенсорної нейропатії та ін.

Які симптоми вказуватимуть на розвиток синдрому діабетичної стопи?

  1. Порушення чутливості в області стопи (температурна, больова, тактильна).
  2. Набряки ніг та поява больових відчуттів.
  3. Хитка хода.
  4. Стопи на дотик можуть бути надто гарячими, або навпаки холодними, що свідчить про порушення кровообігу.
  5. Зміни зі сторони шкірного покриву: на стопі можлива поява плям синюшного або блідо-рожевого забарвлення, мозолів, порізів, потовщення шкіри. 

Тактика лікування

В першу чергу важливо провести компенсацію цукрового діабету, в протилежному випадку терапія стопи не буде мати результатів. Тактика лікування діабетичної стопи буде залежати від характеру протікання патологічного процесу. У разі відсутності інфікування хворому забезпечується відповідний догляд з забезпеченням необхідного розвантажування стопи (милиці, вставки для взуття - супінатори).
 
Якщо до патологічного процесу приєдналася інфекція попередньо проводиться інсулінотерапія (при її відсутності), розвантажування стопи. Основою лікування є антибактеріальна терапія з проведенням розсічення гнійного вогнища та наступною щоденною обробкою ранової поверхні. 
Відмітимо, що показаннями до проведення ампутації кінцівки є розвиток загрозливого стану для життя (масивний некроз).

Методи запобігання

  1. Обирання зручного взуття. Важливо розуміти, що у хворих з цукровим діабетом знижена чутливість нижніх кінцівок. Відповідно у разі натирання взуттям або при потраплянні туди сторонніх частинок висока ймовірність розвитку механічних пошкоджень шкіри. А згодом пролежнів або виразки, без жодних больових відчуттів. Також спеціалісти наголошують, що аби уникнути даних “неприємностей” хворому необхідно перед тим як взуватися оглянути та обстежити взуття зсередини.
  2. Детальний огляд кінцівок, включаючи проміжки між пальців. Це дасть можливість вчасно виявити мінімальні виразки, провести лікування та запобігти поширенню патологічного процесу з можливою ампутацією. Адже за статистичними даними 85% ампутацій нижніх кінцівок мають початок саме з появи маленьких виразок. Якщо самостійно проводити огляд не є можливим, в тому  числі й фізично, доцільним буде скористатися дзеркалом або телефоном з “селфі-палкою”. Так хворий фотографує ділянки кінцівок та при виникненні питань одразу відправляє фото своєму лікуючому лікарю.
  3. Уникання ходіння босоніж.
  4. Будь-які порізи, виразки або подряпини повинні контролюватися лікарем. Особливо це питання є актуальним влітку в сезон відпусток, відпочинку на природі та дачі. 
  5. Дотримання щоденної гігієни стоп.
З метою контролювання показників рівня глюкози в крові рекомендовано мати в домашньому застосуванні глюкометр, пристрій для вимірювання цукру в крові. Обрати відповідний пристрій поміж широкого ряду сучасних та якісних глюкометрів Ви зможете в медичному маркеті ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм