Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми виникатимуть при розвитку грижі?

Які симптоми виникатимуть при розвитку грижі?Грижа є досить поширеним захворюванням. Однак при цьому все ще залишається тенденція до відтягування процесу їх лікування, попри доступні малоінвазивні методики видалення. Які симптоми виникатимуть при розвитку грижі та від чого залежатиме лікування даного недугу? З'ясуємо далі.

Грижа - це патологічний процес, що характеризується випинанням внутрішніх органів з порожнини, в якій вони розташовуються в нормі.
Відповідно до цього механізм розвитку захворювання полягає у проштовхуванні отвору органом у м'язи або тканини, що утримують його на місці.
 
У більшості випадків грижі зосереджуються в ділянках живота, однак не є виключенням їх появи у верхній частині стегна та паху. Так на тлі декількох різновидів гриж, найбільш поширеними є пахова та пупкова грижа, грижа діафрагми. Щодо пупкової грижі, то вона частіше виникає у немовлят та є єдиним видом гриж, що проходить самостійно.
 
Також не всі види гриж є небезпечними. Звісно, що вони не можуть зникнути самостійно, але при відсутності приєднання дискомфортних симптомів можливо обмежитися тактикою спостереження, а не операцією. 

Основні симптоми при розвитку грижі

Насамперед при розвитку грижі стає помітною так звана шишка або опуклість в ділянці ураження. Наприклад, при паховій грижі випинання можна помітити з обох боків лобкової кістки (в ділянці стискання паху та стегна). Виникле утворення може зникати при займанні положення лежачи, та виникати - при підйомі, кашлі, нахилах тулуба.
 
Специфічні ознаки захворювання залежатимуть від локалізації грижі. Так при грижі діафрагми у хворого виникатимуть скарги на появу печії, дисфагії (порушення ковтання) та болю у грудях.
А от при міжхребцевій грижі, коли відбувається порушення цілісності зовнішньої оболонки диска та стиснення нервових закінчень при досяганні великих розмірів виникатимуть симптоми у вигляді:  болю в попереку, нозі або шиї з іррадіацією в руку - ішіас, слабкість й оніміння в кінцівках та навіть параліч.  

Що може вплинути на появу грижі?

Механізм розвитку грижі виникає внаслідок поєднання двох факторів - слабкості м'язів та перенапруження. 
Причинами цього можуть стати наступні стани:
  • віковий фактор (процес старіння);
  • травма;
  • перенесене оперативне втручання;
  • надмірні фізичні навантаження у вигляді вправ або підіймання вантажів;
  • вагітність;
  • тривалий закреп;
  • ожиріння, надмірна вага;
  • постійний інтенсивний кашель, наприклад при ХОЗЛ, що викликає підвищення черевного тиску.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведення збору анамнезу, фізикального огляду, а також діагностичних тестів - УЗД, КТ та МРТ, рентгенографії, ендоскопії.
Відмітимо, що різновидність обстежень також залежатиме від локалізації грижі.
 
Усунути грижу можливо лише шляхом хірургічного втручання за допомогою відкритої або лапароскопічної операції. Однак при цьому необхідність в оперативному втручанні встановлюється індивідуально, в залежності від розмірів грижі та клінічної картини.
Не є виключенням, коли обирається тактика спостереження. 

Відзначається, що невеликий відсоток гриж може самостійно розсмоктатися упродовж року. В протилежному випадку обирається наступна тактика лікування.

Також допомогти полегшити симптоми захворювання можливо шляхом носіння спеціальної білизни, прийманням лікарських препаратів для зниження кислотності шлунку у вигляді антацидів, інгібіторів протонної помпи або протизапальних  ін.
Полегшити симптоми діафрагмальної грижі допоможе зміна раціону. Рекомендується уникати жирної та занадто гострої їжі, з метою запобігання кислотного рефлюксу.
 
Знизити ризик виникнення грижі можливо дотримуючись простих правил, таких як відмова від паління, контроль маси тіла, уникання напруження під час випорожнення та сечовипускання, виконування вправ для зміцнення м'язів живота та правильний підхід до фізичних навантажень.
При появі симптомів грижі варто звернутися до лікаря, оскільки шанси, що вона зникне сама по собі складає 20%. Плюс можливий розвиток ряду ускладнень, які можуть становити загрозу життю.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм