Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказуватимуть на розвиток внутрішньочеревної кровотечі?

Які симптоми вказуватимуть на розвиток внутрішньочеревної кровотечі?Внутрішньочеревні кровотечі виникають зазвичай внаслідок забитих травм. Саме це і спричиняє певні труднощі при діагностуванні патології. Тому про перші прояви патології з'ясуємо далі.

Внутрішньочеревна кровотеча або гемоперитонеум - це патологічний стан, який належить до типу внутрішньої кровотечі, при якій кров збирається в порожнині очеревини (просторі між органами та внутрішньою оболонкою черевної стінки). 
 
Різні фактори можуть вплинути на розвиток патології, однак у будь-якому разі лікування потрібно розпочати негайно.
 
В залежності від причини кровотечі розрізняють декілька видів порушення. Так, наприклад, травматичний гемоперитонеум виникає внаслідок травми, що є найчастішою причиною патології. В основі розвитку нетравматичного гемоперитонеума покладено наслідки захворювань, що можуть спричинити кровотечу.  Ятрогенна форма є ускладненням оперативного втручання або приймання певних лікарських засобів.

Причини внутрішньочеревної кровотечі

При травматичній формі внутрішньочеревної кровотечі причиною може бути тупа травма (удар, падіння) або проникаюче поранення внаслідок якого можливе пошкодження внутрішніх органів, як правило, печінки або селезінки (ножове поранення, постріл).
 
Оскільки нетравматичний гемоперитонеум спричинений іншими порушеннями, то зазвичай це розрив кісти яєчника, гемофілія, ендометріоз, пухлинні кровотечі, розрив аневризми аорти, позаматкова вагітність та ін.
 
Також як зазначалося вище можливий розвиток кровотечі як ускладнення медичних маніпуляцій та оперативного втручання (наприклад, холецистектомія, резекція печінки або шлунку) або ж це є побічний результат приймання препаратів, які розріджують кров (антикоагулянтів, фібринолітиків).

Основні прояви 

Насамперед прояви патології можуть відрізнятися в залежності від причини, інтенсивності та локалізації кровотечі. Також якщо кровотечі не передувала травма, встановити одразу й самостійно патологію інколи досить тяжко.

До загальних симптомів, що можуть виникнути при внутрішньочеревній кровотечі відносять:
  • прискорене серцебиття;
  • надмірна пітливість, шкіра стає липкою на дотик та холодною;
  • прискорене дихання;
  • ціаноз;
  • відчуття тривоги;
  • можливий біль в животі, так званий абдомінальний біль з іррадіацією в грудну клітку, плечі, лопатки.
В критичних випадках у хворого виникає втрата свідомості, шоковий стан. Високі ризики летального результату при відсутності вчасного лікування. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду, даних анамнезу. Візуалізаційно патологічний процес відстежується шляхом проведення УЗД або КТ.
Одним із методів перевірки крові в черевній порожнині є парацентез. Так відбувається прокол черевної стінки для наступного дослідження вмісту черевної порожнини. 
Також останнім часом використовується методика FAST - ургентна (невідкладна) сонографія при розвитку травми.
 
На тактику лікування патології впливатиме основна причина. Так допомога варіюватиметься від проведення оперативного втручання (відновлення органів, кровоносних судин) до призначення медикаментозно лікарських засобів для припинення кровотечі, переливання крові.
 
Пам'ятайте, що внутрішньочеревна кровотеча є невідкладним медичним станом, що загрожує життю. Тому при наявності ознак кровотечі варто одразу звернутися за лікарською допомогою.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм