Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Жировий некроз: основні причини та методи лікування

Жировий некроз: основні причини та методи лікуванняЖировий некроз є виключно некрозом жирової тканини. Найчастіше дане порушення виникає в молочній залозі. Тому наразі розберемо саме жировий некроз молочної залози. 

Молочна залоза формується як з залозистої, так і жирової тканини. Від кількості жирової тканини залежить форма й розмір грудей. Відповідно її ураження впливає не тільки на зовнішній вигляд, а й на загальне функціонування молочної залози. 
 
В основі розвитку жирового некрозу молочної залози покладено формування осередкової ділянки некрозу (змертвілої тканини) в жировій клітковині грудей. З наступною заміною на рубцеву тканину. Це пов'язано з порушенням кровообігу в відповідній ділянці. 

Які фактори впливають на розвиток некрозу?

Ожиріння та великі розміри грудей, значно підвищує ймовірність розвитку жирового некрозу. Це являється одним із факторів ризику.

Також до провокуючих факторів належить:
  • проведення оперативного втручання (наприклад, мамопластики);
  • різка втрата ваги;
  • перенесення променевої терапії;
  • травма у вигляді стиснення, удару, падіння;
  • надмірні фізичні навантаження (у спортсменів, де ризики травми підвищуються).

Основні клінічні прояви порушення

Жировий некроз являє собою утворення щільної та неправильної форми, що за статистичними даними найчастіше виникає після травми грудей. На початку некроз супроводжується больовими відчуттями, однак згодом вони стають все менш інтенсивнішими.
 
Додатково спостерігаються зміни зі сторони шкірного покриву грудей. Так шкіра в ділянці некрозу стає синюшного кольору (ціаноз) та гарячою на дотик, можлива поява ямочок. Також сосок стає втягнутим, а лімфатичні вузли збільшуються. В тяжких випадках виникає стійка деформація молочної залози, поява виразок з гнійними виділеннями.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі анамнезу пацієнтки, наприклад наявність травм. Фізикальний огляд включає проведення пальпації з визначенням новоутворення в грудях. Інструментально - це проведення КТ й МРТ, УЗД, мамографії.
 
Через схожість жирового некрозу з раком молочної залози, лікарем проводиться диференційна діагностика з усіма необхідними дослідженнями, в тому числі й біопсією. Це необхідно для точного встановлення діагнозу. 
 
Лікування насамперед буде направлено на зберігання органу, а саме проведення секторальної резекції молочної залози. Тобто видаляється саме та ділянка жирової тканини, що зазнала ураження некрозом. Відмітимо, що при пізньому діагностуванні та тяжкому перебігу захворювання можливе й видалення молочної залози - повна мастектомія.
 
Саме якісне видалення всієї некротичної тканини дасть можливість запобігти рецидивам захворювання. Повторні випадки жирового некрозу знову ж таки можуть виникнути на тлі повторної травми.
 
З метою вчасного виявлення порушення необхідно на регулярній основі проводити самообстеження (щомісяця), проходити профілактичні огляди у лікаря мамолога та гінеколога. При появі симптомів захворювання в першу чергу зверніться до лікаря, а не витрачайте час на самолікування. Оскільки симптоми некрозу мають схожу клінічну картину з раком молочної залози.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм