Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказуватимуть на розвиток стегнової грижі?

Які симптоми вказуватимуть на розвиток стегнової грижі?Стегнова грижа є тією патологією, яка виникає при впливі ряду факторів, наприклад надмірні фізичні навантаження та слабка сполучна тканина. Які наслідки та прояви матиме захворювання? З'ясуємо далі.

Стегнова грижа являє собою патологічний стан, що характеризується випинанням внутрішніх органів через стегновий канал (фізіологічне утворення, яке в нормі закрите). Відповідно зовнішньо це виглядає як випинання, що нагадує пухлину.
 
За своєю будовою стегнова грижа не відрізняється від інших її типів, вона включає й грижові ворота з мішком, та відповідні оболонки. 
 
Потрапляти в грижовий мішок можуть петлі кишківника, сальник, внутрішні статеві органи. Від цього залежатиме і розмір грижі (зазнач. від об'єму органів, що там знаходяться). 
Грижа може бути як односторонньою, так і двосторонньою. 

Основні причини

  1. Віковий фактор (з віком м'язи слабшають).
  2. Спадковий фактор.
  3. Стать (внаслідок особливостей анатомічної будови стегнового каналу жінки більш схильні до утворення грижі).
  4. Порушення живлення сполучної тканини.
  5. Дії, що викликають підвищений внутрішньочеревний тиск (наприклад, при кашлі, закрепах, вагітності).
  6. Надмірні фізичні навантаження. 
  7. Параліч нервів очеревини.
  8. Наявність в анамнезі оперативних втручань.

Які симптоми вказують на розвиток стегнової грижі?

Першочергово хворий помічає характерне випинання (в ділянці між пахом і стегном), яке на початковому етапі легко вправляється назад, а при напруженні живота знову з'являється. Згодом звичайні рухи починають супроводжуватися больовими відчуттями в ділянці локалізації грижі. 
 
Небезпеку стегнова грижа становить внаслідок високих ризиків її защемлення, тобто коли відбувається закриття воріт грижі та перетиснення грижового мішка. Це як наслідок викликає порушення кровообігу з наступним його відмиранням. Стан який при цьому виникає потребує надання екстреної медичної допомоги. Защемлення грижі супроводжується наступними симптомами:
  • нудота та блювання;
  • порушення дефекації (затримка), поява в калі крові, відсутність виділення газів;
  • гострий біль;
  • грижа не вправляється та стає багряною.

Тактика 

Основною проблемою діагностування грижі є пізнє звернення пацієнта до лікаря, інколи навіть тільки у тих випадках коли відбувається її защемлення.
 
Невтішною особливістю нашого населення є те, що спочатку хворі випробують на собі всі види лікування народною медициною, проводять самостійне вправляння, тобто відтягують момент проведення оперативного втручання.
 
Саме оперативне втручання на сьогодні є основним методом лікування стегнової грижі. Метод проведення операції залежатиме від складності випадку (лапароскопічно чи традиційно). Грижа розтинається з наступним оглядом її вмісту; відбувається її вправляння, оболонки що утворюють грижу висікаються. 

Профілактика

Аби зменшити навантаження на черевні м'язи та відповідно запобігти можливим ризикам розвитку грижі, рекомендується:
  1. Контролювати масу тіла.
  2. Правильне харчування з переважанням клітковими, що запобігає запорам.
  3. Дозовані фізичні навантаження.
При виникненні симптомів грижі не бійтеся звернутися до лікаря та не займайтеся самолікування, адже це вбереже Вас від розвитку ускладнень, що є небезпечними для життя. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм