Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Запалення придатків матки: основні причини тубооваріального абсцесу

Запалення придатків матки: основні причини тубооваріального абсцесуТубооваріальний абсцес - це патологічний стан, що характеризується формуванням порожнини заповненої гнійним вмістом. Це як наслідок викликає гнійне розплавлення тканин яєчників та маткових труб. 
 
Тубооваріальний абсцес часто є ускладненням запальних захворювань органів малого таза (в придатках матки) та характеризується появою гострого болю в животі, гарячкою та відповідними змінами при проведенні УЗД. Небезпека патології полягає в тому, що у будь-який момент абсцес може розірватися. Відповідно без екстреної хірургічної допомоги не обійтися. 
 
За статистичними даними більшість випадків зосереджена серед жінок репродуктивного віку, що пов'язано з полімікробним інфікуванням статевих шляхів.
Локалізація патологічного процесу може бути зосереджена в матці, маткових трубах, яєчниках та петлях кишківника. Причому дуже часто тканини важко піддаються диференціюванню.  

Провокуючі фактори захворювання

У більшості випадків тубооваріальний абсцес є захворюванням, що виникає на тлі іншого патологічного процесу в організмі. Відповідно ризики його формування підвищуються при наявності наступних факторів:
  • захворювання, що передаються статевим шляхом та інші інфекційні процеси;
  • зниження імунних сил організму;
  • спайки в малому тазі та проведення оперативних втручань  або внутрішньоматкових маніпуляцій (аборти, видалення поліпів, встановлення спіралі).

Які симптоми виникають при тубооваріальному абсцесі?

  1. Біль в нижніх відділах живота, який іррадіює в ділянку куприка.
  2. Підвищення температури тіла.
  3. Лихоманка та озноб.
  4. Нудота та блювання.
  5. Слабкість та втрата апетиту.
  6. Болючість при сечовипусканні.
  7. Виділення білі або жовто-зелені, гнійного характеру.
Небезпечним для життя є ускладнення тубооваріального абсцесу у вигляді його розриву. Виникає клініка гострого живота з розвитком перитоніту, органної недостатності, септичного шоку тощо.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу базуватиметься на проведенні аналізу клінічних даних, фізикального огляду: визначається болюче утворення в ділянці придатків матки, болючість при пальпації живота.
За результатами лабораторних досліджень крові встановлюються ознаки запалення: лейкоцитоз, підвищення ШОЕ та С-реактивного білка. Додатково виконується бактеріологічний аналіз вмісту шийки матки, цервікального каналу, й при показаннях - крові на стерильність. 
Візуалізаційно патологічний процес спостерігається при проведенні УЗД, КТ та МРТ (наприклад, МРТ якщо жінка має надмірну масу тіла).
 
Тактика лікування буде залежати від часу діагностування порушення. У разі відсутності розриву перший етап лікування полягатиме у призначенні нестероїдних протизапальних препаратів, проведенні антибактеріальної, дезінтоксикаційної терапії, з контрольним моніторингом стану пацієнтки.
 
При тяжкому перебігу та підозрі на розрив тубооваріального абсцесу необхідним є проведення оперативного втручання (хірургічно або лапароскопічно). 
При однобічному тубооваріальному абсцесі проводиться сальпінгоофоректомія відповідно до ураженого боку.  При двобічному ураженні ймовірна необхідність у гістеректомії з двобічною сальпінгоофоректомією. 

Профілактика

Оскільки в основі розвитку тубооваріального абсцесу покладено запальні процеси, важливо з метою його запобігання вчасно проходити лікування захворювань, що передаються статевим шляхом. Рекомендовано використовувати бар'єрні методи контрацепції, насамперед при частій зміні статевих партнерів. 
 
Важливо розуміти, що тубооваріальний абсцес не лікується в домашніх умовах, тому при появі нетипових симптомів обов'язково зверніться до лікаря. Адже чим раніше діагностувати патологію, тим більші шанси на збереження репродуктивної функції. Також варто враховувати, що тубооваріальний абсцес належить до гострих хірургічних станів, що є небезпечним не тільки для стану здоров'я, але й для життя.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм