Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Діастаз: основні причини розходження прямих м'язів живота

Діастаз: основні причини розходження прямих м'язів животаКоли ми чуємо термін “діастаз” в першу чергу з чим у нас виникає асоціація - це вагітність. І це дійсно так, адже за статистичними даними більшість випадків діастазу виникає саме як наслідок періоду вагітності та пологів. Тому розберемо детальніше чи можливо запобігти даному порушенню та у яких випадках ще можливий розвиток діастазу.

Діастаз - це порушення, що характеризується розширенням білої лінії живота (сухожилля, що з'єднує та утримує прямі м'язи живота).
Тобто відбувається збільшення відстані між двома секціями прямого м'яза. 
 
І якщо для жінок розвиток діастазу найбільш характерний в після пологовий період, то у чоловіків він виникає через неправильну техніку виконання силових вправ.
 
Стадію діастазу діагностують в залежності від розбіжності прямих м'язів живота. Так, наприклад після пологів нормою вважається це збереження упродовж року до 2 см. Відповідно до розбіжності від 2 см до 5 см виділяють першу стадію діастазу, від 5 до 8 см - другу стадію та більше ніж 8 см - третю стадію діастазу.

Які фактори впливають на розвиток діастазу?

Механізм розвитку діастазу полягає у впливі тривалого напруження та інтенсивного напруження м'язів живота, що своєю чергою викликає підвищення внутрішньочеревного тиску. Внаслідок того, що біла лінія живота слабне, під впливом власного ж тиску відбувається розходження м'язів в сторони.
 
До ймовірних та розповсюджених причин діастазу відносять:
  • вагітність (повторні пологи), коли для забезпечення росту матки та живота разом з плодом відбувається слабшання м'язів живота та розтягнення зв'язок, при цьому підвищується внутрішньочеревний тиск (як наслідок зв'язки можуть і залишатися й після пологів в попередньому стані);
  • стрімке збільшення маси тіла або навпаки різке схуднення;
  • хронічний сильний кашель;
  • закреп (упродовж тривалого часу);
  • фізичні навантаження (інтенсивні);
  • проблеми з поставою;
  • вікові зміни;
  • генетичний фактор;
  • дисплазія сполучної тканини.

Які симптоми вказують на розвиток діастазу?

При розвитку діастазу зовнішньо спостерігається випинання живота по центру або це поява вертикального заглиблення. Самостійно в положенні лежачи коли ви підіймаєте верхню частину торсу виникає “провал” між м'язами углиб живота.
 
Також дане захворювання впливає на поставу та викликає ряд порушень у вигляді метеоризму та відрижки, запору, больових відчуттів в попереку. 
 
При занедбаності діастазу хворого починає турбувати задишка, передня стінка живота значно обвисає та з'являються кили білої лінії живота. 

Тактика

На початковому етапі рекомендується носіння бандажу. Також окрема увага приділяється харчуванню (з метою уникнення закрепів), обмеженню фізичних навантажень. В жодному разі не допускається займатися самостійно фізичними вправами, особливо ті які включають в роботу прес. Адже такі ізоляційні вправи тільки  погіршать перебіг захворювання. 
 
Відповідно, коли стадія діастазу сягає третього ступеня або консервативні методи лікування є неефективними без оперативного втручання розв'язати проблему неможливо. Проводиться абдомінопластика або застосування ендопротезу, коли дефект закривається багатошаровою спеціальною сіткою.
 
Пам'ятайте, що розвиток діастазу це не лише порушення, що викликає косметичний дефект. Адже з розходженням м'язів живота збільшуються ризики опущення внутрішніх органів та розвиток кил.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм