Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пролежні: як розпізнати порушення на ранніх етапах?

Пролежні: як розпізнати порушення на ранніх етапах?З проблемою у вигляді пролежнів можуть стикнутися люди, які на тлі певних патологічних процесів втратили здатність повноцінно рухатися. Однак як можливо запобігти пролежням та поява яких симптомів повинна викликати занепокоєння? З'ясуємо далі.

Пролежні - це патологічний стан, що характеризується некрозом тканин на тлі порушення кровообігу та трофіки внаслідок тиску на певну ділянку тіла.
Механізм розвитку пролежнів полягає в тривалому тиску на м'які тканини. Як наслідок через відсутність доступу кисню до шкіри живлення клітин порушується й виникає некроз тканин.
 
Порушення діагностується в залежності від стадії. Так якщо на початку у хворого виникають на ураженій ділянці сильне почервоніння, то при критичному стані - некроз досягає м'язів й кісток. Стикаються з пролежнями тяжкохворі пацієнти, які не змінюють певний час положення, хворі, що перебувають в комі або стикнулися з паралічем. 

Провокуючі фактори 

На появу пролежнів впливає ряд факторів, а не тільки тривале положення лежачи. Насамперед це загальне самочуття хворого й створення відповідних умов для догляду. 
Так до провокуючих факторів належить:
  1. Неправильний догляд за лежачим хворим, коли його шкіра постійно контактує з сечею, калом, крихтами від їжі.
  2. Рідкісна зміна положення тіла лежачого хворого.
  3. Наявність в анамнезі захворювань, що супроводжуються порушенням кровообігу в тканинах.
  4. Дефіцит білка (виникає стрімка втрата м'язової маси з наступним підвищенням ризиків формування пролежнів).
  5. Зневоднення.
  6. Цукровий діабет
  7. Сухий тип шкіри, або її надмірна зволоженість, що виникає на тлі високої температури тіла.
Підвищені ризики розвитку пролежнів мають особи з ожирінням (високий тиск на тканини) або навпаки дефіцитом маси тіла (відсутність жирового прошарку); присутність постійного тертя шкіри хворого об простирадла або інші предмети; низький больовий поріг, насамперед при прийманні знеболювальних. 

Основні прояви пролежнів 

Для формування пролежнів типовою локалізацією є ділянки де виступають кістки (в залежності від положення). Так при тривалому знаходженні в положенні лежачи на спині, пролежні виникають на п'ятках, сідницях, лопатках, ліктях, потилиці. 
 
Симптоми пролежнів будуть виникати залежно від стадії ураження:
  1. Гіперемія шкірного покриву в ділянках тиску на тканини, яка не зникає навіть при відсутності впливу (1 стадія пролежнів).
  2. Відшаровування епідермісу у місцях почервоніння шкіри, з появою пухирців заповнених рідиною, ерозій (2 стадія). 
  3. Збільшення об'єму ранових поверхонь, з враженням підшкірної клітковини додатковим приєднанням інфекційного процесу. Надалі виникають гнійні виділення, поява неприємного запаху у ділянках некротизованих тканин (3 стадія).
  4. Ділянка ураження стає глибшою, до патологічного процесу приєднується ураження м'язів, з  подальшим чітким простежуванням фасцій й кісток. Додатково на останніх стадіях приєднуються симптоми інтоксикації у вигляді підвищенням температури тіла, слабкості тощо. Високі ризики розвитку сепсису. 

Тактика

Діагностування пролежнів не потребує особливих діагностичних методів. Достатнім буде й візуального огляду. Однак додатково проводиться ряд лабораторних методів дослідження крові й сечі.
 
Тактика лікування пролежнів полягатиме у відновленні кровопостачання в уражених ділянках. Для цього застосовуються спеціальні кола, що підкладаються під проблемні ділянки з метою зменшення тиску на них. Відповідно важливо змінювати положення хворого, кожні 3 години.
 
Безпосереднє усунення глибоких пролежнів відбуватиметься у вигляді очищення ранової поверхні від гнійних виділень, некротизованих тканин з наступним обробленням антисептичними засобами та лікарськими засобами місцевої дії у вигляді мазі. Додатково проводиться антибактеріальна терапія, фізіотерапія (УВЧ, лазер). Інколи перев'язки проводяться до декількох разів на день. 
 
Також спеціалістами додатково для лікування пролежнів застосовуються гідрогелеві пов'язки “АРМА-ГЕЛЬ+”. При даному виду порушення гідрогелеві пов'язки забезпечують пришвидшене очищення рани від гнійно-некротичних мас та покращені обмінні процеси в тканинах. Відмітимо, що пов'язки можуть доповнюватися лікарськими засобами місцевої дії у вигляді метилурацилу, димексиду, бентоніту тощо. При цьому перев'язки ранової поверхні проходять абсолютно безболісно, оскільки гідрогелева пов'язка не прилипає до рани. Придбати гідрогелеві пов'язки “АРМА-ГЕЛЬ+”, Ви зможете в медичному маркеті ITMED.
 
Відмітимо, що забезпечення правильного догляду за хворим, що перебуває у вимушеному положенні, є однією з основ запобігання пролежнів. Також варто проводити постійний огляд хворого на наявність можливих змін на тілі, адже не завжди він може відчути біль, що виникає внаслідок формування пролежнів.

Додатковими методами запобігання пролежнів являються:
  1. Зміна положення кожні дві-три години.
  2. При появі симптомів пролежнів, важливо одразу усунути тиск на уражені тканини.
  3. Забезпечення хворому суху й чисту постільну білизну, без складок.
  4. Догляд за шкірою та проведення інтимної гігієни.
  5. Використовування додаткових допоміжних засобів у вигляді антипролежневого матраца, валиків або подушок, спеціальних пелюшок.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм