Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Трофічні виразки: як вчасно розпізнати порушення?

Трофічні виразки: як вчасно розпізнати порушення?Трофічна виразка - це патологічний процес, що характеризується формуванням ранової поверхні хронічного характеру, тобто що довго не загоюється. В основі патології покладено порушення кровообігу та току лімфи.

Типовою локалізацією трофічних виразок є нижні кінцівки, а саме щиколотки, гомілки.

Які фактори впливають на появу трофічних виразок?

Трофічні виразки є тим порушенням, що виникають на тлі певного патологічного процесу. Тобто захворювання не є окремим станом, а може виникати як ускладнення наступних захворювань:
  • варикозне розширення вен, венозна недостатність, атеросклероз, тромбоз;
  • цукровий діабет;
  • туберкульоз;
  • захворювання крові;
  • опік або обмороження шкіри.
Своєю чергою запустити механізм розвитку виразки може навіть мінімальне порушення цілісності шкіри: укус комахи, поріз, забій. Це пов'язано з порушеним кровопостачанням внаслідок розвитку вищезазначених хвороб.
 
Ризики розвитку трофічних виразок збільшуються при наявності певних провокуючих факторів. Насамперед у вигляді жіночої статі, похилого віку, наявності шкідливих звичок, ожиріння, малорухомого способу життя тощо.

Основні прояви 

Відмітимо, що передує трофічній виразці поява набряку та зміни забарвлення шкірного покриву на ураженій ділянці (від гіперемії, синюшності до темно-фіолетового кольору). Шкіра починає свербіти й пекти, робиться тонкою й сухою (рідше волога). Додатково спостерігається поява судом в нижніх кінцівках та виділення лімфи з ураженої ділянки.
 
Ці симптоми є тривожними дзвіночками та потребують негайного звернення до лікаря.
 
Сама ж трофічна виразка являє собою рану, яка відрізняється від звичайної своїм розповсюдженням, а не заживленням. Так вона стає глибшою та більшою за розмірами, а її краї стають рваними. Згодом виразка поширюється на всі шари шкіри, та може доходити до фасцій й м'язів, кісток. Ранова поверхня кровоточить, з неї виділяється гній. 
 
Порушення з даними проявами може протікати до декількох років з характерним розвитком періодів ремісії та загострення.

Тактика

Встановлення діагнозу - трофічна виразка, відбувається шляхом врахування перебігу порушення. А саме, якщо рана не загоюється упродовж декількох тижнів й більше, додатково спостерігається її збільшення в розмірах та глибині ураження, поява неприємного запаху, больових відчуттів.

Окрім зовнішніх ознак, за якими можливо діагностувати порушення, лікарем проводиться ряд досліджень, з метою встановлення стадії ураження:
  • лабораторні аналізи крові й сечі;
  • взяття матеріалу (виділення) з рани на визначення мікрофлори;
  • УЗД судин;
  • ангіографія.
Тактика лікування має комплексний характер та полягає в першочерговому усуненні або корекції основного захворювання. 
Лікувальні заходи щодо трофічної виразки включають проведення антибактеріальної терапії, призначенні протизапальних засобів, судинозвужувальних тощо.
Оперативне втручання буде доцільним при розвитку глибоких виразок. Тоді лікарем проводиться очищення рани від некротизованих тканин, гною. 
 
Також як додатковий компонент у лікуванні трофічних виразок різної етіології використовуються гідрогелеві пов'язки. Так гідрогелеві пов'язки “АРМА-Гель+” з додатковим компонентом (наприклад, метилурацилом), забезпечує створення умов для покращеного росту грануляційної тканини з дна рани, згладження країв рани тощо. Придбати гідрогелеві пов'язки “АРМА-ГЕЛЬ+”, для проведення перев'язок як в умовах стаціонару, так і в вдома Ви можете скориставшись медичним маркетом ITMED.
 
Пам'ятайте, що поява будь-яких змін зі сторони шкірного покриву потребує звернення до лікаря, особливо при наявності провокуючих факторів. Не гайте час на народні “цілющі” методи лікування, адже це може пришвидшити розвиток ускладнень, що можуть бути небезпечними для життя (наприклад, зараження крові, приєднання інфекції та високі ризики ампутації кінцівки).

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм