Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ліпома: основні причини доброякісного новоутворення

Ліпома: основні причини доброякісного новоутворенняПоява на певній ділянці тіла ущільнення, у більшості випадків являє собою доброякісне утворення, яке не загрожує вашому життю. Однак відмітимо, що діагностувати тип новоутворення, тобто має воно злоякісний чи доброякісний характер та встановити необхідність у проведенні лікування - проводить виключно лікар. Розберемо детальніше одне з таких новоутворень, як ліпома та які ризики вона несе за собою.

Ліпома являє собою доброякісне новоутворення, округлої форми, що формується найчастіше під шкірою в жировій тканині.
 
Новоутворення не має тенденції до переродження в рак, однак мінімальні ризики все-таки існують (ліпосаркома).
 
Локалізація ліпоми може бути різноманітною: спина, голова, шия, черевна порожнина. Розвиток додаткових скарг залежатиме від розташування пухлини. Так коли верхня частина ліпоми звисає, це може викликати порушення кровопостачання та як наслідок некроз тканин. Або коли ліпома досягає великих розмірів, вона спричиняє тиск на здорові тканини, що локалізуються поруч. 

Які фактори впливають на розвиток ліпоми?

  1. Порушення гормонального фону та обміну речовин.
  2. Постійний вплив стресових факторів.
  3. Спадковий фактор.
  4. Закорковування сальних залоз.
  5. Гіпертиреоз, цукровий діабет.
  6. Малорухомий спосіб життя.

Основні особливості ліпоми

Ліпома формується в ділянках тіла де найбільш зосереджена концентрація жирових клітин. На початковому етапі спостерігається обмежений набряк шкіри, який згодом перетворюються в помітну пухлину м'якої консистенції. Вона не болюча. 
 
Можливі випадки й розміщення ліпоми на внутрішніх органах, відповідно що самостійно пацієнт не може діагностувати патологію. Візуалізація патологічного процесу відбувається завдяки УЗД. У хворого можуть бути скарги на больові відчуття в зоні локалізації пухлини. 

Ліпома молочної залози

Поява будь-якого ущільнення в грудях потребує негайного звернення до лікаря для наступної діагностики. Ліпома в молочній залозі являє собою м'який на дотик вузлик, який має повільний темп розвитку та найчастіше не супроводжується додатковими симптомами.  
 
Лікування полягатиме або в обиранні тактики спостереження або проведенні оперативного втручання. 

Тактика лікування

У більшості випадків пацієнти звертаються до лікаря з приводу ліпоми через її неестетичний вигляд та дискомфорт, що вона викликає. 
Основним методом усунення ліпоми є її видалення хірургічним методом з наступним відправленням пухлини на гістологічне обстеження. Це дасть можливість точно встановити чи є пухлина доброякісною або злоякісною.
 
Попередньо перед проведенням оперативного втручання лікар проводить ряд лабораторних аналізів, УЗД, КТ, біопсію, цитологічне дослідження. 
 
Інколи видалення ліпоми може відтерміновуватися при наявності протипоказань: вагітність, цукровий діабет, запальний процес в організмі, порушення згортання крові. Не є виключенням обирання тактики спостереження за ліпомою, тільки у тому випадку якщо вона не болить, не має стрімкого збільшення у розмірах, не спричиняє тиск на сусідні тканини та не викликає погіршення якості життя пацієнта внаслідок косметичного дефекту.
 
Не варто займатися самолікуванням, звертаючись до методів народної медицини чи просто ігноруючи проблему. Адже встановити природу пухлини та виключити ймовірність раку може тільки лікар.   

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм