Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які захворювання можуть спричинити анальний свербіж?

Які захворювання можуть спричинити анальний свербіж?Будь-які порушення зі сторони анального каналу, завжди викликають відчуття сорому та незручності. Й відповідно візит до лікаря може відкладатися на невизначений час, до того моменту коли терпіти дискомфорт вже не має сил. Одним з таких “незручних” захворювань є анальний свербіж, яке може виступати як самостійна патологія, а може бути ознакою іншого патологічного процесу в організму. Розберемо детальніше про дане захворювання проктологічного характеру.
Анальний свербіж - це патологічний стан, для якого характерний розвиток тривалої сверблячки в області заднього проходу.
 
В залежності від етіології захворювання, анальний свербіж поділяють на первинний та вторинний. Стосовно першого варіанта, то у такому випадку анальний свербіж виступає як окреме самостійне захворювання. Вторинна форма захворювання характерна, якщо свербіж являється проявом іншого патологічного стану.
 
Також захворювання може протікати в гострій та хронічній формі. Гостра форма характеризується гіперемією, набряком періанальних складок з наступним розвитком екземи. При розвитку хронічної форми шкіра в області анального каналу стає витонченою та надто сухою.

Які причини анального свербежу?

Щодо розвитку анального свербежу, як симптому, то найчастіше, він розвивається на фоні наступних станів:
  • анальна тріщина;
  • геморой;
  • розвиток бактеріальної або грибкової інфекції (кандидоз) при зниженні імунітету;
  • глистяні інвазії (необхідно провести дослідження калу та крові);
  • цукровий діабет (додатково вимірюється рівень цукру в крові);
  • зайва вага;
  • постійний стрес (неврози);
  • роздратування зони заднього проходу (постійні діареї, грубий туалетний папір);
  • алергічні реакції.

Симптоми

Основним проявом захворювання є розвиток свербіння навколо ануса. Додатково анальний свербіж супроводжується наступними станами:
  • гіперемія навколо анального каналу;
  • шкіра навколо заднього проходу стає витонченою або навпаки грубішає. Далі виникає мацерація - стан, коли шкірний покрив зморщується та набухає;
  • ураження шкіри через розчухування та тріщини, призводить до її інфікування та приєднання до захворювання інфекційного процесу.
Найчастіше найбільший свербіж виникає вночі, що впливає на якість сну.

Діагностика та лікування

Проктолог встановлює діагноз на основі зібранні анамнезу, вислуховування скарг та аналізу клінічної картини. Додатково з метою візуалізації патології проводиться пальцеве обстеження та застосування ректороманоскопії, колоноскопії. Це дасть можливість виключити ураження слизової кишківника. При необхідності проводять консультацію вузьких спеціалістів: дерматолог, ендокринолог, інфекціоніст. Також додатково призначають лабораторні аналізи крові, калу. 
 
Тактика лікування першочергово буде направлена на усунення причини, що спричинила анальний свербіж (протигрибкові препарати, протигельмінтні та ін.), з наступним ліквідуванням самого симптому. Найчастіше застосовується консервативний метод лікування. Для цього хворому призначаються мазі, ванночки. При тяжкому перебігу можливе проведення оперативного втручання.

Які заходи допоможуть знизити ймовірність розвитку анального свербежу?

  1. Ретельний вибір засобів гігієни, адже дуже часто саме вони можуть викликати алергічну реакцію.
  2. Спідня білизна повинна бути зручною та з натуральних тканин.
  3. Туалетний папір повинен бути м'яким, й також без додаткових ароматизаторів.
Пам'ятайте, що спроби самостійно лікувати свербіж в області анального каналу, можуть призвести тільки до погіршення самопочуття та переходу захворювання в хронічну форму, усунення симптомів не лікує захворювання. Тому важливо звернутися до лікаря проктолога, який за результатами досліджень призначить відповідне лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм