Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Анальна тріщина: що може спровокувати пошкодження слизової заднього проходу?

Анальна тріщина: що може спровокувати пошкодження слизової заднього проходу?Проктологічні захворювання є найчастішими станами, про які соромляться говорити та не поспішають звертатися до лікаря у разі їх розвитку. Однак відтермінування може спричинити ряд ускладнень, які на жаль часто завершуються онкологією. Дізнаємося детальніше, про одне з захворювань анального каналу, а саме - анальна тріщина.
Тріщина анального каналу - це патологічний стан для якого характерний розвиток пошкодження (дефекту) слизової оболонки заднього проходу. Захворювання можуть зазнавати, як жінки, так і чоловіки незалежно від вікової категорії.
Локалізація тріщини може зосереджуватися на задній або передній стінці заднього проходу (довжина не перевищує 2 см, а глибина сягає декілька міліметрів).

Які причини анальної тріщини?

  1. Малорухомий спосіб життя, який своє чергою призводить до порушення кровопостачання.
  2. Наявність в анамнезі захворювань травного тракту хронічного характеру.
  3. Анатомічні особливості прямої кишки.
  4. Зловживанням алкоголем та гострою їжею.
  5. Травмування слизової прямої кишки, найчастіше внаслідок запорів, діареї, чужорідного тіла в анальному каналі.

Які симптоми вказують на розвиток захворювання?

  1. Больові відчуття під час дефекації, які є дуже сильними, але тривають недовго. Біль може віддавати в область промежини або крижі.
  2. Поява кров'янистих виділень під час дефекації.
  3. Свербіж в області анального каналу.
  4. Спазм анального сфінктера.
  5. Пацієнт стає дратівливим, відбувається порушення режиму сну. 
При занедбаному стані, коли захворювання набуває хронічного перебігу інтенсивність симптомів наростає. Так больові відчуття в задньому проході турбують хворого навіть в положенні сидячи, кров'янисті виділення переростають в кровотечі. Також можлива поява гнійних виділень. Хронічна анальна тріщина має грубі краї з невеликими горбиками.
 
Саме поява болю викликає у пацієнта страх перед відвідуванням туалету, що як наслідок веде до запорів та знову болючу з кров'янистими виділеннями дефекацію. Тобто формується так зване “замкнуте коло”, допомогти розірвати яке може виключно лікар. 

Діагностика та лікування

При зверненні до лікаря проктолога, окрім загального огляду прямої кишки додатково з метою проведення диференційної діагностики призначають:
  • ректороманоскопію;
  • колоноскопію;
  • лабораторні аналізи крові.
Вчасне звернення до лікаря ще на початковому етапі появи тріщини дає можливість обмежитися консервативним методом лікування за досить короткий час. До нього належить нормалізація стулу, теплі ванночки (сидячі) та призначення мазей, гелей, супозиторіїв, які мають знеболювальну та ранозаживляючу дію.
 
Хронічна тріщина усувається лише за допомогою оперативного втручання. Так при операції усувається сама тріщина з нерівностями по краях, які заважали нормальному затягуванні ранової поверхні. 
 
Сьогодні традиційні хірургічні методи можуть змінюватися на лікування за допомогою лазерної терапії. Тип методу оперативного втручання залежатиме від тяжкості захворювання.
Рецидиви захворювання попри рідкість, однак все ж таки бувають. Але не у місцях де проводилось видалення.
 
Зауважимо, що при відсутності лікування анальна тріщина може спричинити досить серйозні ускладнення, з розвитком анемії внаслідок частих крововтрат або ж розповсюдженням запального процесу (при потраплянні інфекції) на висхідні частини кишківника та глибокі шари прямої кишки. 
 
З метою запобігання формування анальної тріщини важливо слідкувати за своїм способом життя. Відмовитися від жирної та занадто гострої їжі, вести активний спосіб життя, дотримуватися гігієни заднього проходу та проводити профілактику запорів та діареї. Й відповідно при появі симптомів захворювання не боятися та не вагатися, а одразу відвідати лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм