Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ожиріння: у яких випадках можливо схуднути хірургічним методом?

Ожиріння: у яких випадках можливо схуднути хірургічним методом?Не є секретом, що ожиріння набуло статусу епідемії на сьогодні. Цьому сприяє безліч факторів від пандемії COVID-19 та тривалого періоду самоізолювання до самого типового заїдання проблем та відсутності уявлення про здоровий раціон. Розберемо детальніше при досяганні якої ваги ожиріння стає патологічним та критичним, та які методи лікування при цьому застосовуються.
Ожиріння - це патологічний стан, який являє собою накопичення надмірної кількості підшкірно-жирової клітковини в організмі людини. Це першочергово проявляється у збільшенні розмірів та маси тіла.

Основні причини ожиріння

  1. Надмірне споживання їжі (переїдання), при якому калорійність продуктів не відповідає їх витраті.
  2. Ендокринологічні порушення, які можуть мати скритий перебіг.
  3. Харчові розлади (булімія).
  4. Депресивний стан та нервові розлади.
  5. Порушення в роботі гіпоталамуса.
  6. Приймання певних медикаментозних препаратів (наприклад, стероїдні засоби).

Ознаки ожиріння

Окрім візуальних ознак, що супроводжуються набряками, розтяжками на шкірі та видимими жировими відкладаннями в області стегон, живота та талії, виникають додаткові скарги:
  • задишка;
  • прискорене серцебиття;
  • високий артеріальний тиск;
  • надмірне потовиділення.
Як наслідок надмірна маса тіла негативно впливає на репродуктивну систему. У жінок порушується МЦ, а у чоловіків знижується лібідо.

Тактика лікування

Методи лікування будуть базуватися в залежності від ступеня ожиріння. Нагадаємо, що їх розрізняють 4 ступені:
  • І ступінь (відсоток зайвої ваги становить від 10 до 29%);
  • II ступінь (від 30 до 49%);
  • III ступінь  (від 50 до 99%);
  • При IV ступені надмірна вага сягає від 100% та більше. 
 
Основою успішного лікування ожиріння є перехід до здорового способу життя, дієтичне харчування. Звісно, якщо проблема криється в захворюваннях ендокринної системи - проводиться усунення основної причини з призначенням замісної терапії. Можливе навіть залучення до процесу нормалізації ваги - психотерапевта.

Ожиріння та баріатрична хірургія

Бувають випадки коли звичайне традиційне лікування ожиріння не приносить успіхів, а вага при цьому стійко тримається. У цьому випадку проводиться консиліум лікарів щодо проведення оперативного втручання.
Хірургічне лікування ожиріння має назву - баріатрична хірургія. Цей метод є доцільним при розвитку патологічного ожиріння з додатковими ускладненнями (цукровий діабет, гіпертонія).  
 
Баріатрична хірургія має декілька основних методів проведення оперативного втручання. Так, наприклад, при бандажуванні шлунку на орган накладається спеціальне кільце, а при повздовжній резекції шлунку лікар хірург проводить видалення частини органу. Відповідно шлунок стає меншим в об'ємі й це запобігає переїданню.  
 
Не варто вдаватися до крайнощів та перевіряти свій організм на міцність дотримуючись голодних дієт або надмірних виснажливих тренувань. Все повинно бути в міру. Попередньо важливо звернутися до лікаря з метою проходження діагностичних методів та встановлення причини збільшення маси тіла. Лише потім лікар надасть всі необхідні рекомендації. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм