Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Варикозне розширення вен: основні причини та методи профілактики

Варикозне розширення вен: основні причини та методи профілактикиВарикозне розширення вен першочергово вважається захворюванням, яке значно впливає на зовнішній вигляд та приносить неестетичний дискомфорт. Однак варто пам'ятати, що варикоз не тільки зовнішній недолік. Хвороба небезпечна рядом ускладнень, від набряків, судом до трофічних змін та виразок. Тому у разі спостереження у себе варикозних змін на ногах обов'язково зверніться до лікаря.
Варикозне розширення вен - це патологічний процес при якому відбувається ураження судин, що транспортують кров до серця. 
Для захворювання характерне збільшення діаметру просвіту судин, з наступним витонченням венозної стінки та утворенням “вузликів” (окремі надмірні розширені вени).
 
Найчастіше ураження зазнають підшкірні вени на нижніх кінцівках. Хоча не варто забувати про схильність до варикозного розширення вен в зоні прямої кишки, сім'яного канатика яєчка та вен малого таза.

Причини

  1. Спадковий фактор, тобто слабкість венозної стінки є ймовірнішою при стиканні з такою ж проблемою мами або бабусі.
  2. Надмірні фізичні навантаження упродовж тривалого часу.
  3. Малорухомий спосіб життя.
  4. Шкідливі звички (куріння, алкоголь).
Також ризики розвитку варикозу підвищуються у період вагітності. Обережними повинні бути особи, робота яких пов'язана з тривалим знаходженням в положенні стоячи.

Симптоми

Звісно, що яскравим симптомом варикозного розширення вен є поява випинаючих розширених та звивистих підшкірних вен на ногах. Також як до появи зовнішніх ознак, так і при їх розвитку хворого починають турбувати набряк ніг та печіння, біль по ходу розташування вен.
При занедбаних випадках шкіра ніг змінює забарвлення - високі ризики появи трофічних виразок.

Діагностика та лікування

Під час огляду лікарем флебологом паралельно встановлюються скарги пацієнта з аналізом клінічної картини. Додатково для підтвердження діагнозу призначають УЗД вен ніг (доплерографія), КТ або МРТ (при виникненні підозри на непрохідність вен).
 
Тактика лікування буде залежати від стадії розвитку варикозу. Відповідно можливе проведення консервативного лікування з застосуванням компресійної білизни, медикаментів та гімнастичних вправ. До більш радикальних методів належить проведення склеротерапії, лазеротерапії або венектомії. Який метод застосовувати буде вирішувати лікар в залежності від складності захворювання.

Хибні твердження навколо варикозу

Хоча варикозне розширення вен є досить розповсюдженою та не новою патологією, хибних думок навколо неї все ще досить багато:
  1. Варикоз впливає виключно на зовнішній вигляд кінцівки: насправді при занедбаних випадках ускладнення варикозу можуть бути досить серйозними. На початку це можуть бути незначні набряки, посіпування литкових м'язів, однак згодом зміни можуть спровокувати навіть виразки та утворення тромбів, про небезпеку яких вам відомо.
  2. Розвиток варикозу одразу помітний: насправді більшість вен локалізуються не біля поверхні шкіри. Тому і їх зміни відповідно одразу неможливо помітити. Це може зробити тільки лікар. А от пацієнта повинна занепокоїти поява набряків та болю в кінцівках, які виникають без причини та довго не проходять.
  3. Розв'язувати проблему можливо тільки оперативним втручанням: медицина та методи лікування постійно розвиваються, відповідно і варіантів лікування варикозу є досить багато. Найчастіше це малоінвазивні процедури, які не потребують тривалого реабілітаційного періоду.

Як запобігти розвитку варикозу?

  1. Дізнатися про можливу спадкову схильність до варикозу.
  2. Підтримувати вагу в межах норми.
  3. Правильно харчуватися, з достатнім вживанням клітковини.
  4. Контролювання артеріального тиску, при схильності до його підвищених показників.
  5. Фізична активність. Варто менше часу знаходитися виключно в лежачому або стоячому положенні.
  6. Надання переваги зручному та якісному взуттю.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм