Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Апоплексія яєчника: які ранні прояви розриву тканин органу?

Апоплексія яєчника: які ранні прояви розриву тканин органу?Апоплексія яєчника належить до патологій гострого характеру, які потребують надання невідкладної допомоги в екстреному порядку, в протилежному випадку висока ймовірність розвитку летального результату. Розберемо детальніше, які симптоми будуть вказувати на розрив тканин яєчника та які провокуючи фактори цього гострого стану.
Яєчники є органом в якому формуються та дозрівають яйцеклітини, продукуються статеві гормони. Відповідно при тяжких формах розриву стає під загрозою репродуктивна функція жінки.
 
Апоплексія або розрив яєчника - це патологічний стан при якому спостерігається порушення цілісності тканин органу. Дане захворювання становить загрозу життю внаслідок можливої об'ємної крововтрати. Найчастіше розрив відбувається в правому яєчнику, внаслідок його більш активного кровопостачання.
 
В залежності від клінічної картини виділяють декілька форм апоплексії. Так якщо жінку починає турбувати сильний біль внизу живота, з мінімальними симптомами кровотечі - підозра на больову форму. При протилежній появі симптомів крововтрати (слабкість, блідість шкіри, втрата свідомості) можливий розвиток геморагічної форми апоплексії. Також не є виключенням поява змішаної форми захворювання.

Які фактори можуть спричинити апоплексію яєчника?

  • Анатомічні зміни зі сторони яєчника.
  • Розвиток запального процесу.
  • Травми живота.
  • Захворювання ендокринної системи.
  • Кісти яєчника.
  • Порушення згортання крові та приймання антикоагулянтів.
Навіть дії, такі як фізичні навантаження або статевий контакт, при наявності вищезазначених порушень можуть викликати апоплексію.

Клінічна картина

Типовим для апоплексії є гострий початок, для якого характерно поява сильного болю внизу живота, який іррадіює в поперек, нижні кінцівки, пряму кишку. 
До додаткових ознак належить розвиток наступних станів:
  • Підвищення температури тіла.
  • Запаморочення та втрата свідомості.
  • Надмірне потовиділення, шкіра покривається холодним липким потом.
  • Слабкість.
  • Зниження артеріального тиску.
  • Нудота та блювання.
  • Порушення дефекації (діарея). 
Відмітимо, що за декілька днів до розриву яєчника можлива поява незначних больових відчуттів або поколювання в області яєчника.

Діагностика та лікування

Першочергово перед тим як визначати тактику лікування важливо підтвердити розвиток апоплексії яєчника. Адже схожу клінічну картину можуть мати й інші гострі стани, наприклад, гострий апендицит, позаматкова вагітність. Відповідно лікар збирає анамнез та проводить фізикальний огляд (огляд на гінекологічному кріслі). До інструментальних методів діагностики належить проведення УЗД. Також проводиться аналіз крові на ступінь розвитку анемії.
 
Лікування залежатиме від часу звернення за допомогою, обсягу крововтрати та форми апоплексії.  При відсутності ознак прогресивної кровотечі можливе проведення консервативного лікування з динамічним спостереженням за пацієнткою.
 
В інших же випадках проводиться оперативне втручання (лапароскопічно) з наступним ушиванням тканин яєчника та коагуляції пошкодженої судини. Чим раніше звернулася жінка, тим більше шансів зберегти яєчник.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм