Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хвороба Крона: перші прояви запалення кишківника

Хвороба Крона: перші прояви запалення кишківникаХвороба Крона являється різновидом запального захворювання кишківника. Попри те, що достеменних причин розвитку хвороби Крона не встановлено, існують відповідні варіанти керування ним. Початок клінічної картини та можливі методи лікування, з'ясуємо далі.

Хвороба Крона - це патологічний процес, що характеризується розвитком неспецифічного гранулематозного запалення шлунково-кишкового тракту.
 
Існує шість різновидів хвороби Крона, всі вони залежать від розташування в травній системі.
Зазвичай локалізація патологічного процесу відбувається в тонкій та товстій кишці. При цьому захворювання може вплинути на будь-яку частину вашого шлунково-кишкового тракту, від ротової порожнини до заднього проходу. Для хвороби Крона характерна так звана сегментарність, тобто уражені хворобою ділянки межують зі здоровими частинами кишківника.

Які симптоми характерні для хвороби Крона?

Симптоматика хвороби Крона має поступовий характер з наступним набиранням обертів. Можливі випадки коли хвороба виникає раптово.
До найбільш поширених ознак хвороба Крона можна віднести наступні стани:
  • діарея, поява домішок крові в калі;
  • спазми та біль в животі. Біль виникає раптово, переважно після їди або випорожнення, за характером гострий;
  • лихоманка;
  • загальна слабкість, швидка стомлюваність;
  • втрата апетиту та зниження маси тіла;
  • часті позиви до дефекації та відсутність відчуття повного випорожнення після цього.
Виниклі симптоми дуже часто можна сплутати з харчовою непереносністю, розладом шлунку, відповідно відтерміновуючи візит до лікаря. Однак це є великою помилкою, адже чим раніше звернутися за лікарською допомогою при розвитку вищезазначених симптомів, тим менші ризики незворотних ускладнень.

Так при прогресуванні хвороби Крона у хворого виникатимуть ускладнення у вигляді виразки будь-якого відділу ШКТ, нориці періанальної ділянки, запалення суглобів, анемії та гіповітамінозу. 
 
Також люди з хворобою Крона більш схильні до розвитку кишкових інфекцій, що може вплинути на вираженість симптомів.
Відсутність вчасного лікування підвищує ризики переходу захворювання в рак.

Основні причини хвороби Крона

Точних причин розвитку хвороби Крона на сьогодні не встановлено, однак окремо виділяють ряд факторів, що так чи інакше можуть вплинути на розвиток патологічного процесу:
  • спадковий фактор;
  • наявність шкідливих звичок (алкоголь та цигарки);
  • проживання на екологічно забруднених територіях;
  • хронічні запальні процеси в кишківнику;
  • порушення зі сторони імунної системи, коли вона починає вражати тканину травного тракту.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу потребує проведення ряду обстежень, що проходитимуть у декілька етапів, від лабораторного дослідження крові та калу до ендоскопічного обстеження (наприклад, колоноскопія для дослідження товстої кишки) з взяттям біопсії. Візуалізаційно більш детально отримати ділянки ураження можливо за допомогою МРТ та КТ.
 
Ліки проти хвороби Крона на сьогодні не  є доступними, однак лікарями застосовуються методи лікування, що дають можливість контролювати перебіг захворювання та запобігти загостренню симптомів, тобто досягти тривалої ремісії.
Так у більшості випадків проводиться терапія з застосуванням проти діарейних та протизапальних препаратів, імуномодуляторів, пробіотиків. Останнім часом популярності набирають сучасні біологічні препарати. 
Комбінації та види лікарських препаратів будуть залежати від перебігу захворювання. Ліки пацієнт приймає довічно!
 
Додатково, наприклад при розвитку ускладнення у вигляді нориці, можливе проведення антибактеріальної терапії. 
 
При відсутності результату від консервативного лікування та змін способу життя обирається тактика оперативного втручання. Воно полягатиме як у видаленні уражених ділянок ШКТ (резекція кишки, накладання стоми), так і у відновленні пошкоджених тканин.
 
Також пацієнтам з діагностованою хворобою Крона лікар рекомендуватиме дотримання дієти. Їжа хоч і не викликає хвороби Крона безпосередньо, але може спричинити її загострення. Для цього доцільним буде вести харчовий щоденник детально записуючи вживані продукти та виниклі при цьому відчуття. Це дасть можливість сформувати найбільш відповідний для вашого організму раціон.
 
Враховуючи, що випадки захворювання стрімко набирають обертів серед молоді, важливо не нехтувати виниклими симптомами, та надавати особливо увагу проходженню профілактичним оглядам. Насамперед це стосується осіб з обтяжливим сімейним анамнезом.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм