Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Холецистит: основні симптоми запалення жовчного міхура

Холецистит: основні симптоми запалення жовчного міхураЖовчний міхур являє собою важливу частину шлунково-кишкового тракту. Це так зване вмістилище для жовчі, яка в потрібний момент виділяється в кишківник. Відповідно у разі розвитку порушення зі сторони органу механізм продукування жовчі порушується з приєднанням ряду інших ускладнень. Тому розберемо детальніше основні причини та симптоми розвитку запалення в жовчному міхурі.

Холецистит - це патологічний процес, що характеризується розвитком запального процесу в стінках жовчного міхура.
 
Захворювання може протікати у двох формах, гострій та хронічній. Також у більшості випадків розвиток холециститу пов'язаний з наявністю каменів в жовчному міхурі (жовчнокам'яна хвороба), що діагностується як калькульозний холецистит, рідше - це безкам'яний холецистит (некалькульозний). 
 
За статистичними даними більшість випадків виникає серед жінок вікової категорії 40+. Це пов'язано з гормональними змінами та підвищеною концентрацією холестерину з формуванням камінців.

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

  1. Розвиток інфекційних процесів, коли патогенна мікрофлора потрапляє до жовчного міхура через кров, лімфу (кишкова паличка, стрептокок).
  2. Спадковий фактор.
  3. Жовчнокам'яна хвороба, коли сформовані камінці порушують процес відтоку жовчі та пошкоджують стінки органу.
  4. Глистяні інвазії (наприклад, аскаридоз).
  5. Травма жовчного міхура.
  6. Панкреатит, коли ферменти підшлункової залози потрапляють в жовчний міхур.
  7. Особливості будови жовчного міхура.
Також вагому роль становить спосіб життя пацієнта, а саме відсутність фізичної активності, голодування або незбалансований раціон, переїдання, зловживання алкоголем.

Основні прояви захворювання

Специфіка клінічної картини залежатиме від форми холециститу. Так у разі його гострої форми симптоми мають достатньо тяжкий перебіг, з розвитком наступних скарг у хворого:
  • нудота та блювання;
  • гіркота в роті;
  • жовтяниця шкіри та склери;
  • сильні больові відчуття в ділянці верхньої частини живота;
  • втрата маси тіла.
Занедбаність патологічного процесу може призвести до некрозу органу (гангренозний холецистит) з можливою перфорацією.
 
У разі розвитку хронічної форми холециститу, а точніше його загострення, погіршення самопочуття буде мати тісний зв'язок з режимом та якістю харчування хворого. Так після приймання їжі може з'явитися метеоризм, печія, нудота, відчуття тяжкості. Додатково це поява больових відчуттів тупого характеру, слабкості, закрепу або діареї.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі аналізу клінічної картини лікарем гастроентерологом та проведенні лабораторних досліджень крові, УЗД органів черевної порожнини та рентгенографії з введенням контрастної речовини (холецистохолангіографія).
 
Тактика лікування варіюватиметься в залежності від форми захворювання. Так при гострому холециститу медикаментозна терапія включатиме призначення спазмолітиків, жовчогінних препаратів, знеболювальних, прокінетиків та антибіотиків.
Терапія при хронічній формі насамперед буде направлена на дотримання призначеної лікарем дієти, з виключенням гострої, солоної, жирної та смаженої їжі. Порції їжі повинні бути невеликими, однак частота приймання повинна бути в межах 5-6 разів.
У разі розвитку холециститу на тлі жовчнокам'яної хвороби доцільним буде проведення оперативного втручання (лапароскопічно).
 
Важливо розуміти, що холецистит це патологічний стан, що виникає на тлі сукупності ряду факторів, насамперед способу життя. Тому необхідно приділяти увагу своєму раціону, харчуючись часто, але невеликими порціями, дотримуватися водного балансу, контролювати масу тіла. Також не нехтуйте профілактичними оглядами у лікаря гастроентеролога з проходженням УЗД.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм