Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гастрит: симптоми запалення оболонки шлунка

Гастрит: симптоми запалення оболонки шлункаЗахворювання шлунково-кишкового тракту зустрічаються майже у половини населення нашої країни. Особливо зараз для типової пори їх загострення. При цьому гастрит можливий як у молоді, так і у людей похилого віку з можливим ускладненням у вигляді виразки та навіть раку шлунку. Детальніше про симптоми та причини гастриту з'ясуємо далі.

Гастрит - це патологічний процес, що характеризується розвитком запалення в захисній оболонці шлунка.
 
В залежності від перебігу розрізняють гострий та хронічний гастрит. Так якщо при гострій формі відбувається раптове та сильне запалення, то при хронічному гастриті запальний процес може тривати роками.
 
Окремо виділяють ерозивний гастрит, що є менш поширеним, але який може призвести до кровотечі та виразки оболонки шлунку.

Які симптоми вказуватимуть на розвиток гастриту? 

Дуже часто гастрит розвивається не викликаючи помітних тривожних симптомів.
При цьому до скарг які можуть виникнути у хворого відносять:
  • нудота та блювання;
  • больові відчуття в ділянці шлунку;
  • відчуття переповнення шлунку, особливо після їди;
  • розлад травлення (діарея);
  • печія та відрижка.
При ерозивному гастриті симптоми ускладнюються блюванням з кров'ю та характерним чорним калом.

Які фактори впливають на розвиток гастриту?

Механізм розвитку захворювання полягає в послабленні слизової оболонки шлунка, що дозволяє травним сокам пошкодити та викликати запалення та як наслідок гастрит.
Ризики підвищуються при пошкодженні оболонки шлунка або її надмірній тонкості.
 
Найпоширенішою причиною гастриту є вплив шлунково-кишкової бактеріальної інфекції, відомої як H. pylori.  Вона уражає оболонку шлунка та легко передається від людини до людини. 

Додатковими факторами ризику виступають:
  • умови діяльності;
  • надмірне вживання алкоголю та паління;
  • сувора дієта;
  • приймання лікарських засобів (наприклад, НПЗП);
  • віковий фактор, оскільки з віком слизова оболонка шлунку стоншується;
  • стрес;
  • порушення зі сторони ШКТ (наприклад, хвороба Крона).

Діагностика та тактика лікування

З метою діагностування гастриту лікарем проводиться фізикальний огляд, збирається анамнез. Також рекомендовано з метою виявлення H. Pylori провести аналіз дихання, крові або калу; ендоскопію верхніх відділів ШКТ (для виявлення запалення та взяття біопсії); рентгенографію.
 
Тактика лікування залежить від причини, що викликала запалення. Так, наприклад гастрит, що виник внаслідок приймання певних лікарських препаратів, потребуватиме обговорення з лікарем щодо припинення терапії або заміни на нове дозування чи аналоги. 
Поширеним типом гастриту є захворювання викликане H. Pylori. У цьому випадку терапія включатиме призначення антибіотиків, інгібіторів протонної помпи, препаратів, що знижують кислотність, антациди та пробіотики. Надалі важливо дотримуватися дієтичного харчування аби уникнути загострення симптомів. 
 
При відсутності вчасного лікування наслідки гастриту є досить серйозними та варіюються від підвищених ризиків розвитку раку шлунку до анемії, кровотечі, перфорації.
Тому при виникненні будь-яких симптомів гастриту проконсультуйтеся з лікарем.
 
Методи запобігання гастриту включають контролювання та запобігання ризиків розвитку захворювання. Насамперед це здорові звички, дотримання гігієни рук та відмова від паління та надмірного вживання алкоголю.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм