Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Поліпи жовчного міхура: основні причини та методи лікування

Поліпи жовчного міхура: основні причини та методи лікуванняПоліпи жовчного міхура є тим питанням, що по сьогодні залишається актуальним. Відповідно, це пов'язано з кількістю випадків серед пацієнтів. Тому розберемо детальніше якими симптомами супроводжується дане порушення та які методи лікування будуть актуальними.

Поліпи жовчного міхура - це патологічний стан, що характеризується формуванням новоутворення з епітелію слизової жовчного міхура. Поліп виступає над поверхнею та проростає у просвіт органу.

Основні прояви

У більшості випадків поліпи жовчного міхура є безсимптомними новоутвореннями. Тому поява певної симптоматики може бути пов'язана з супутніми захворюваннями, типу холециститом хронічного характеру.
 
Розрізняють аденоматозні поліпи, що формуються з залозистої тканини та папіломи жовчного міхура - мають вигляд доброякісних сосочкових розростань. Саме аденоматозні поліпи попри рідкісні випадки розвитку й становлять найбільшу загрозу переродження у рак.
 
Дуже часто новоутворення можуть сплутати з так званими псевдополіпами. Наприклад, зі згустком жовчі, який щільно прилягає до стінки органу та є малорухомим при зміні положення тіла - холестеринові поліпи. Відповідно він зникає при проходженні певної медикаментозної терапії. 
 
Також окремо виділяють так звані запальні поліпи, що виникають при розвитку запального процесу в жовчному міхурі. Вони також можуть самостійно зникати при усуненні основного тригера. 

Діагностика та тактика лікування

Діагностування поліпів жовчного міхура є випадковою знахідкою, коли пацієнт звернувся до лікарні для проходження УЗД самостійно чи за направленням лікаря або це є скринінгове обстеження при відсутності скарг. Додатково при виникненні підозр щодо злоякісності поліпів чи виключенні інших патологічних станів можливе проведення КТ та МРТ. 
 
Проводячи обстеження враховуються наступні характеристики поліпу:
  • наявність кровопостачання в поліпі;
  • основа поліпу (розташування на ніжці чи широкій основі);
  • розмір.
Саме розмір є основним критерієм до подальшої тактики, з враховуванням тенденції до росту новоутворення. Так всі поліпи до 10 мм підлягають моніторингу. При вперше виявленому поліпу обстеження проводиться через пів року з моменту виявлення та через рік. У тому випадку якщо поліп росте понад 2 мм з досягненням росту 9-10 мм у рік це є прямим показанням до проведення оперативного втручання з видалення жовчного міхура - холецистектомія.
 
Також показанням до проведення хірургічного втручання є наявність в анамнезі каменів в жовчному міхурі. Оскільки при постійному русі конкрементів відбувається травмування фіксованих поліпів, це підвищує ризики переродження поліпів у злоякісну форму. 
Консервативні методи лікування поліпів не є результативними.  
Тому важливо приділяти увагу своєму здоров'ю, так у профілактичних цілях проходити обстеження у лікаря гастроентеролога.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм