Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи болю в правому боці

Основні причини появи болю в правому боціПри появі больових відчуттів в правому боці в першу чергу у більшості з нас виникає думка, про те, що це болить печінка. Особливо якщо попередньо ми добряче наситились чимось смаженим та алкогольним. Однак це твердження є хибним, і печінка може боліти лише у випадках наявності досить серйозних уражень. Яких саме? З'ясуємо далі. Також розберемо які причини можуть викликати появу больових відчуттів в правому підребер'ї.

Які основні причини появи болю в правому підребер'ї?

Щодо болю в правому підребер'ї пов'язаного з ураженням печінки. Ці випадки снують, однак досить рідко та є пов'язані з розвиток цирозу печінки або гепатиту. Відповідно, що людина при досягненні такого прояву у більшості випадків обізнана у своєму діагнозі.
 
До інших ймовірних причин належать наступні стани:
  1. Розвиток спазму товстого кишківника, а саме печінкового кута. Виникатиме погіршення настрою, зменшення апетиту, гіркота в роті.
  2. Правосторонній плеврит або пневмонія, для яких характерним буде ускладнене дихання та підвищення температури.
  3. Розвиток новоутворення доброякісного або злоякісного характеру (з можливими метастазами).
  4. Порушення зі сторони жовчного міхура. Наприклад, калькульозний та некалькульозний холецистит. У хворого при даному стані виникатиме нудота та блювання, з можливою жовтяницею. 
  5. Ниркова коліка, що супроводжуватиметься також підвищенням температури, іррадіацією болю в спину, порушенням сечовипускання.
Не варто забувати, що біль в правому підребер'ї може виникнути й без розвитку певних патологій. Найчастіше причинами цього є фізіологічні стани, які не потребують специфічного лікування:
  • переїдання;
  • біг або надмірне фізичне навантаження;
  • період вагітності або наближення менструації.

Тактика

Важливо розуміти, що причин які можуть викликати дане порушення є досить багато, тому самостійно встановлювати діагноз буде вкрай нерозумно. Зверніться до лікаря! Особливо це стосується випадків появи додаткових симптомів та відсутності полегшення після приймання спазмолітику.
Лікар встановлює діагноз на основі збору анамнезу, аналізу клінічної картини (додаткові симптоми, локалізація болю) та проведенні додаткових інструментальних та лабораторних методів діагностики:
  • УЗД черевної порожнини;
  • КТ грудної клітки.
Не є виключенням додаткова консультація вузькопрофільного спеціаліста (гастроентеролог, пульмонолог).
Відповідно, що тактика лікування базуватиметься на основі результатів обстеження зі встановленою основною причиною порушення. 

Методи запобігання 

Аби знизити ймовірність появи болю в правому підребер'ї рекомендується дотримуватися простих правил:
  1. Звести до мінімуму вживання алкоголю.
  2. Слідкувати за раціоном, з виключенням фаст-фуду, жирної та смаженої їжі.
  3. Проходити профілактичні огляди щорічно та одразу звертатися до лікаря при появі необхідності.
  4. Не займатися самолікуванням.
  5. Дотримуватися здорового способу життя.
При появі тривалого болю в правому підребер'ї з розвитком додаткових дискомфортних станів одразу зверніться до лікаря. Не намагайтеся втамувати біль лікарськими засобами або прийманням теплої ванни чи застосовуванням компресів! При деяких захворюваннях такий вид надання самостійної допомоги може бути небезпечним для життя. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм