Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини виникнення діареї

Основні причини виникнення діареїВ сезон спекотної погоди, коли ризики розвитку харчового отруєння є дуже високими, зростають і випадки діареї. Чому цей стан є досить небезпечним? З'ясуємо це далі.

Діарея або пронос являє собою стан, коли випорожнення стають незвично рідкими, з наступним збільшенням позовів до туалету (понад три рази за добу).
 
У більшості випадків цей стан є тимчасовим і може виникнути у кожного. Відповідно це залежатиме від причин, що спровокували розлад. Однак відмітимо, що діарея не являється окремим захворюванням, а є симптомом певного патологічного процесу.

Які фактори можуть спровокувати розвиток діареї?

  1. Порушення процесу всмоктування в кишківнику.
  2. Розвиток інфекційного процесу.
  3. Харчова непереносність або алергія на певні харчові продукти.
  4. Запалення (виразковий коліт).
  5. Стресові ситуації.
В залежності від причини розрізняють й наступні форми діареї:
Гостра форма, яка триває до двох тижнів. Найчастіше викликана інфекціями ШКТ або прийманням певних лікарських засобів (наприклад, антидепресанти, антибіотики, нестероїдні протизапальні засоби).
Хронічна форма діареї, що може турбувати людину понад 30 діб (персистуюча діарея). У більшості випадків причиною є неспецифічні запальні ураження кишківника, онкологія, синдром подразненого кишківника.

Основні ознаки діареї

Звісно, що основним проявом діареї є поява рідких випорожнень (рідина без твердих домішок). Сам процес акту дефекації частішає до понад трьох разів та є неконтрольованим.
Дуже часто діарея виникає разом з підвищенням температури та блюванням, різкими болями в животі.
 
У тому випадку, якщо діарея є довготривалою виникають ознаки зневоднення у вигляді спраги, сухості в ротовій порожнині, зменшення сечовипускання, слабкості.

Тактика

Діагностика діареї розпочинатиметься з оцінки ступеня зневоднення. Далі на основі даних анамнезу, в тому числі й тривалості діареї встановлюватиметься причина порушення.
 
В першу чергу допомога при діареї полягатиме у вживанні достатньої кількості рідини. Адже при розладі травлення відбувається її велика втрата з високими ризиками розвитку зневоднення. Доцільним буде відновити водний баланс не простою водою, а з додаванням солі або глюкози. Так рідина краще затримується в організмі. 
 
Щодо харчування, то порції повинні бути невеликими. Відповідно забороняються будь-які жирні та смажені страви. До раціону при діареї повинні входити каші, овочі, супи.
 
Щодо самостійного призначення протидіарейних препаратів, які доступні в аптеках, то даний варіант розглядається при встановленні основної причини розладу. Звісно, що якщо хворий має високу температуру чи домішки крові в калі про самолікування не може бути й мови.
 
Відповідно при розвитку критичного стану, лікування проводиться в умовах стаціонару з відповідним проведенням інфузійної терапії (регідратація), призначенням протидіарейних засобів та лікуванням інших виниклих порушень.
 
Аби зменшити ризики розвитку діареї необхідно дотримуватися гігієни рук, не вживати неочищену воду, дбати про безпеку харчових продуктів. 
 
Пам'ятайте, що діарею не варто недооцінювати й при її довготривалості з розвитком додаткових симптомів обов'язково зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм