Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергія та харчова непереносність: як зрозуміти відмінності?

Алергія та харчова непереносність: як зрозуміти відмінності?Алергія на певні харчові продукти та харчова непереносність є станами, які взаємопов'язані між собою, в першу чергу клінічною картиною. Однак як все-таки одне відрізнити від іншого? Далі з'ясуємо.

Харчова непереносність є досить серйозною проблемою, яка має стрімкий розвиток та спричиняє функціональні порушення в організмі. Реакція патології є дозозалежною та пов'язана з кількістю вживаного. 

Які фактори впливають на формування харчової непереносності?

  1. Неправильне харчування, з переважанням в раціоні напівфабрикатів.
  2. Наявність в анамнезі, в тому числі й сімейному, алергічних захворювань (бронхіальна астма, риніт).
  3. Приймання певних лікарських препаратів безконтрольно (наприклад проти печії, що знижують надмірно кислотність шлунку).
  4. Раннє припинення або повна відсутність грудного вигодовування при народженні (підвищує ризики харчової непереносності).
  5. Порушення функціонування ферментів. 

Основні прояви харчової непереносності

Механізм розвитку харчової непереносності полягає в тому, що приймання ряду певних харчових продуктів спричиняє продукування гістаміну в кров, який при надмірній кількості стимулює викид так званих тучних клітин. Ці клітини потрапляючи в кров супроводжуються розвитком ряду специфічних симптомів харчової непереносності: свербіж та сухість шкіри, головний біль, висипання. Найчастіше до продуктів, що підвищують ризики розвитку захворювання належать ті, що містять глютен, лактозу, вільну фруктозу (вишня, яблуко) та фруктани (персик, кавун).
 
Якщо вживання “не відповідних” харчів відбувається на постійній основі, відповідно і симптоми набуватимуть затяжний та хронічний характер:
  • порушення сну, безсоння;
  • сонливість після їди;
  • головний біль хронічного характеру;
  • депресивний стан;
  • метеоризм;
  • порушення функціонування органів ШКТ, сечостатевої та серцево-судинної систем.
Відповідно різносторонність виниклих симптомів може викликати певні труднощі при діагностуванні основної причини (зазнач.харчової непереносності). 

Також відмітимо, що якщо при харчовій алергії після споживання певного продукту, наприклад арахісу, симптоми виникають миттєво, то при харчовій непереносності - прояви виникають упродовж декількох годин.

Діагностика та лікування

Встановити відмінності між алергією на певні продукти та харчовою непереносністю можливо шляхом проведення лабораторного аналізу крові (при алергії виробляється антитіла класу імуноглобуліну типу Е, а при харчовій непереносності - типу G). 
 
Також додатково лікар проводить:
  • генетичний аналіз;
  • ФГДС;
  • водневий дихальний тест на встановлення синдрому надлишкового бактеріального росту в тонкій кишці або лактозної недостатності.
Лікування харчової непереносності є достатньо простим. Хворому необхідно повністю відмовитися від тих продуктів, що не сприймаються організмом. Додатково при показаннях проводиться лікування супутніх порушень та коригування стану хворого у вигляді призначення препаратів для корекції рівня АТ та цукру в крові, імуномодуляторів, протиалергійних засобів.
 
Непереносність впливає на здатність організму в першу чергу нормально перетравлювати продукти, тому при поміченні дискомфортних відчуттів заведіть щоденник харчування та зверніться до лікаря!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм