Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вплив алкоголю на печінку: основні симптоми алкогольного гепатиту

Вплив алкоголю на печінку: основні симптоми алкогольного гепатитуАлкогольний гепатит належить до структури - алкогольна хвороба печінки. Та являє собою патологічний стан, який характеризується розвитком некротично-запальних змін в печінці.

Алкогольний гепатит відповідно своїй назві виникає внаслідок вживання систематичної та надмірної кількості алкоголю (етанолу, етилового спирту). Водночас нам відомо, що печінка є основним органом, який бере участь та відповідає за процес його метаболізму. Саме тому її ураження має найбільш виражену клінічну картину. Звісно, що під впливом алкоголю відбувається негативний вплив й на інші органи та системи.
 
Факторами ризику розвитку алкогольного гепатиту окрім споживання щоденної небезпечної дози етанолу (20-30 г) належить порушення режиму харчування, сну та часу для відпочинку; малорухомий спосіб життя; наявність супутніх захворювань хронічного характеру.

Які симптоми будуть вказувати на розвиток алкогольного гепатиту?

Клінічна картина алкогольного гепатиту є досить різноманітною, однак при досяганні важкої форми ураження спостерігається поява наступних симптомів:
  • жовтяниця;
  • лихоманка;
  • набряк;
  • асцит;
  • втрата апетиту;
  • слабкість;
  • больові відчуття в ділянці правого підребер'я. 
Відмітимо, що навіть при занедбаних випадках не завжди можлива яскраво виражена клінічна картина. 
При цьому підвищуються ризики переходу захворювання в хронічну форму з наступним розвитком цирозу печінки.

Діагностика та лікування

Діагностування алкогольного гепатиту відбувається шляхом фізикального огляду, збору анамнезу з аналізом клінічної картини. Додатково проводяться лабораторні аналізи крові, за результатами яких при ураженні печінки спостерігатимуться підвищені показники ферментів печінки. Візуалізація запального процесу відбуватиметься шляхом проведення УЗД, КТ та МРТ.
 
У разі необхідності провести диференційну діагностику та виключити неалкогольні ураження печінки проводиться біопсія органу. 
 
Основою лікування є першочергове припинення вживання алкоголю з наступною його повною відмовою. Терапевтичні заходи базуватимуться на результатах обстежень зі встановленням стадії захворювання. Так необхідно дотримуватися дієти з низьким вмістом жирів (для зменшення навантаження на орган). Лікар проводить корекцію електролітних порушень та харчових дефіцитів. Можливе проведення короткого курсу кортикостероїдів. Відмітимо, що пацієнти з алкогольним гепатитом і надалі потребують спостереження у лікаря гастроентеролога або терапевта.
 
Допомогти позбутися залежності від алкоголю допоможе препарат “Алкофарм”. Перед початком терапії проконсультуйтеся з лікарем, з метою виключення побічних ефектів. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм