Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алкогольна хвороба печінки: основні прояви ураження

Алкогольна хвороба печінки: основні прояви ураженняПечінка є одним із функціонально найважливішим органом шлунково-кишкового тракту. Основними, однак не єдиними її функціями є детоксикація організму, продукування білка. Однак при впливі ряду патогенних чинників, окреме місце серед яких займає алкоголь, функція печінки зазнає негативних змін, що як наслідок впливає й на весь організм. Тому розберемо детальніше, що собою являє саме розвиток алкогольної хвороби печінки та як вчасно розпізнати ураження.

Алкогольна хвороба печінки - це патологічний стан, який містить в собі печінкові прояви надмірного вживання алкоголю. 
Сама назва патології свідчить про те, що причина її розвитку пов'язана зі зловживанням алкоголю упродовж тривалого періоду. 
 
Механізм розвитку захворювання відбувається у декілька етапів, так початковим етапом ураження органу є алкогольна жирова дистрофія печінки, коли в клітинах органу - гепатоцитах, відбувається накопичення жирових відкладень. Далі спостерігається розвиток некротично-запальних змін в печінці - алкогольний гепатит. Третьою стадією є алкогольний цироз печінки.
Саме алкогольна хвороба печінки є найпоширенішою причиною цирозу печінки. Відмітимо, що етапи ураження печінки не є чітко відмежованими, інколи вони можуть навіть поєднуватися. 

Фактори ризику

  • Пусковою ланкою захворювання є вживання алкоголю. Істотно підвищує ризики розвитку АХП надмірна кількість спиртного та його приймання поза прийомами їжі. 
  • Гендерний фактор: жінки, більш схильні до патології. Захворювання виникає за коротший період та при менших дозах алкоголю.
  • Спадковий фактор.
  • Наявність в анамнезі супутніх інфекцій (вірусний гепатит).
  • Недоїдання або дотримання суворої дієти.

Клінічна картина

Відповідно, що розвиток клінічної картини буде залежати від стадії патології.
Так під час першого ступеня хворого рідко можуть турбувати дискомфортні відчуття. Найчастіше це незначні больові відчуття в правому підребер'ї або в епігастральній ділянці. При відмові від алкоголю орган може повернутися до нормально стану, в протилежному випадку розвивається алкогольний гепатит та цироз. До основних проявів яких належить розвиток:
  • жовтяниці;
  • слабкості;
  • втрати апетиту;
  • м'язової слабкості, з наступною гіпотрофією;
  • дискомфортних відчуттів в ділянці правого підребер'я.

Діагностика та тактика лікування

Окрім збору анамнезу та фізикального огляду, з метою підтвердження алкогольної хвороби печінки та встановлення виниклих ускладнень додатково проводиться ряд інструментальних та лабораторних методів дослідження:
  • лабораторні аналізи крові (ЗАК, біохімія);
  • КТ та МРТ;
  • доплерографія;
  • УЗД печінки.
В рідкісних випадках в цілях діагностики є проведення біопсії органу.
 
Важливо розуміти, що ніяка терапія не буде мати результату, якщо не відбувається усунення головного провокуючого фактору - алкоголю. Тому першочергово проходить повна відмова від алкогольних напоїв у будь-яких його проявах. 
 
При виникненні звикання до алкоголю, розв'язати проблему допоможе препарат “Алкофарм”. З метою виключення побічних ефектів попередньо проконсультуйтеся з лікарем. 
 
Допоміжне значення має й дотримання дієти, з обмеженим вживанням жирів.
 
Тактика лікування буде варіюватися в залежності від стадії розвитку АХП. До загальних медикаментозних засобів належить призначення гепатопротекторів, глюкокортикостероїдів, препаратів для покращення мікроциркуляції крові.
 
Надалі після проведення лікування пацієнтові необхідно проходити періодичний контроль з проходженням УЗД печінки та здачі лабораторних аналізів.

Які методи допоможуть зберегти печінку здоровою?

  1. Здорове харчування з помірним вживанням жирів, надлишок яких викликає підвищене навантаження на орган та як наслідок порушення його функціонування. Це стосується також і ожиріння.
  2. Профілактичні огляди та слідкування за роботою органу.
  3. Використання бар'єрних засобів контрацепції, з метою запобігання вірусних гепатитів.
  4. Вакцинація, яка зменшить ризики зараження на вірусні гепатити.
  5. Відмова від вживання алкоголю або його помірні дозування. Важливо розуміти, що при вживанні алкоголю та його розщепленні в печінці відбувається утворення токсичних речовин, які й провокують розвиток цирозу печінки.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм