Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Здуття живота: основні причини

Здуття живота: основні причиниДосить поширене явище у вигляді здуття живота може приховувати за собою небезпечні патологічні стани. Які саме? Далі з'ясуємо.

Здуття та метеоризм є тими станами, що характеризується надмірним продукуванням газів в шлунково-кишковому тракті. Цей процес супроводжується больовими відчуттями та має значний вплив на якість життя людини.
 
Гази присутні у шлунку кожного з нас і в нормі вони покидають наш організм непомітно. В протилежному випадку ситуація приносить серйозний дискомфорт.

Основні причини

Серед причин, що провокують метеоризм є ті, які не потребують складного усунення та не загрожують здоров'ю, та ті, що потребують відповідного лікування з внесенням певних змін у спосіб життя:
  1. Вживання їжі похапцем, неналежно пережовуючи її.
  2. Певний вид харчових продуктів, які не в змозі розщепити наші ферменти, але здатні поглинути бактерії товстого кишківника. Це і збільшує кількість газів. До таких продуктів зазвичай належать бобові, яблука, сливи, капуста.
  3. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, нестероїдні протизапальні, протигрибкові, послаблювальні).
  4. Синдром подразненого кишківника.
  5. Закреп.
  6. Непереносність лактози, фруктози.
  7. Новоутворення злоякісного та доброякісного характеру.
  8. Низьке продукування ферментів підшлунковою залозою.

Які додаткові симптоми повинні викликати занепокоєння?

При появі метеоризму люди скаржаться на відчуття “роздутого” живота, що супроводжується додатково дискомфортом та навіть больовими відчуттями.
 
Оскільки причин виникнення здуття є досить широкий різновид, важливо звертати увагу і на появу інших можливих дискомфортних та нетипових станів. Так, особливе занепокоєння повинен викликати розвиток наступних симптомів:
  • зниження маси тіла (безпричинне);
  • метеоризм не усувається шляхом корекції харчування та харчових звичок;
  • больові відчуття в животі;
  • закрепи з домішками крові або діарея.
Поява тих та інших симптомів повинні бути проаналізовані лікарем. Не потрібно займатися самолікуванням та витрачати час на пошуки чарівної пігулки від метеоризму!

Тактика

Діагностування метеоризму відбувається шляхом проведення УЗД, де буде спостерігатися чітке скупчення газів. Додатково, з метою виключення патологічних процесів лікар призначає ряд лабораторних аналізів, МРТ та КТ, ендоскопічне дослідження.
 
У тому випадку, якщо здуття живота не супроводжується патологічним процесом, достатньо буде внести корективи у свій спосіб життя:
  • вести щоденник харчування, та аналізувати, після вживання яких продуктів виникає здуття;
  • їсти повільно, ретельно пережовуючи їжу;
  • відмовитися від куріння, звички гризти олівці;
  • при появі тривожних ознак - обов'язково звернутися до лікаря.
При наявності основної причини метеоризму та його хронічного перебігу проводитиметься відповідне терапевтичне або хірургічне лікування. 
 
Пам'ятайте, що здуття живота у більшості випадках є станом, що легко усувається шляхом корекції харчування. Однак якщо проблема є довготривалою - зверніться до спеціаліста для наступного встановлення причини порушення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм