Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Переїдання: як відновити організм після свят?

Переїдання: як відновити організм після свят?Тривалі травневі свята так чи інакше відбиваються на нашому організмі. Виникає суттєве навантаження, що може проявлятися больовими відчуттями у шлунку, аритмією, нудотою. Тому розберемо детальніше, як краще повертатися до звичного темпу життя та чи варто вдаватися до крайнощів з розвантажувальними днями та дієтами.

Першочергово з чим ми стикаємося в період святкових посиденьок є переїдання, з наступним навантаженням на ШКТ, безпосередньо на шлунок, підшлункову залозу, кишківник, печінку. 
 
З особливою пильністю до налягань на їжу та алкоголь повинні ставитися люди, що мають в анамнезі серцево-судинні захворювання хронічного характеру. Оскільки в них може значно підвищитися артеріальний тиск чи виникнути аритмія. 

Чи необхідні розвантажувальні дні після переїдання?

Більшість з нас будуть вважати, що вдаватися до розвантажувальних днів після святкувань є найкращим варіантом. Однак з цим твердженням можна посперечатися. Наприклад, розповсюджена є думка, що після переїдання наш організм потребує очищення від накопичених токсинів та шлаків. Але якщо ви дотримуєтесь правильного харчування та вживаєте достатню кількість води організм сам в змозі самостійно самоочищатися в безперервному режимі. 
 
Це і стосується різкого обмеження в калорійності. Приймання упродовж дня кефіру, лише викличе дефіцит енергії, яка необхідна для підтримання життєво важливих функцій. Як наслідок для організму відбувається стрес й починаються навпаки спроби накопичувати запаси. І знову вас буде чекати переїдання та приєднання додаткових кілограмів.

Переїдання, як форма харчового розладу

Дійсно часті випадки переїдання можна віднести до розладів харчової поведінки.
Так до основних розладів, які пов'язані з переїданням належать:
  • Обмежувальна харчова поведінка, коли спостерігаються постійні спроби сидіння на дієтах, що завершуються переїданням.
  • Екстернальний розлад, напевно типовий розлад під час свят, коли людина їсть, тому що всі їдять або тому що їжа виглядає дуже смачно. Тобто ми починаємо наїдатися просто за компанію, тому що так заведено, а не тому, що нам хочеться!
  • Емоціогенний розлад, що пов'язаний з переїданням через надмірну емоційність (як хороші, так і негативні емоції).
Будь-який з типів харчового розладу та виниклим надмірним вживанням їжі має тонку межу з нервовою булімією, коли після чергового переїдання людина починає себе винити, критикувати та всіма методами очищуватися від вживаного. 
Тому дуже важливо мати гарні стосунки, як з їжею, так і зі своїм організмом.

Тактика

Спеціалісти зазначають, що одразу після тривалого переїдання не варто вдаватися до розвантажувальних днів з голодуванням та активними фізичними навантаженнями, оскільки це є таким самим стресом для організму, як і надмірне вживання їжі та алкогольних напоїв. 
 
Необхідно правильно розділити свій раціон: легкий корисний сніданок, обід зі складними вуглеводами та білком, овочі й вечеря, яка не повинна бути занадто ситною. Адже чим поживніша вечеря, тим більше часу необхідно для її перетравлення. Це своєю чергою призводить до роботи шлунка навіть у той час, коли ми спимо.
 
Щодо фізичних навантажень, то спроба на наступний день після застілля качати прес чи займатися іншим надмірним навантаженням може спричинити порушення травлення на навантаження на серцево-судинну систему. Доцільним буде зробити акцент на дихальні вправи та прогулянки на свіжому повітрі. 
 
У разі відсутності усвідомленості з їжею, коли ви не в змозі контролювати об'єми порцій  та стикаєтеся з постійними харчовими “гойдалками” - переїдання/голодування, зверніться до спеціаліста. Адже таке замкнуте коло може викликати як результат більш серйозні порушення, від хвороб ШКТ до депресії. 
 
Також нормалізувати роботу кишківника допоможе препарат на природній основі - “Зіравіт”. Всі елементи препарату знаходяться в найбільш відповідній для організму формі, що виключає ймовірність передозування. Однак з метою уникнення побічних ефектів попередньо проконсультуйтеся з лікарем!
 
Пам'ятайте, що при введенні таких простих рекомендацій на постійній основі у своє життя, проблеми з переїданням більше не будуть виникати.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм