Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хвороба Крона: основні причини ураження шлунково-кишкового тракту

Хвороба Крона: основні причини ураження шлунково-кишкового трактуХвороба Крона - це патологічний стан, для якого є характерним розвиток запального процесу в шлунково-кишковому тракті, з наступним ураженням будь-якого його сегменту (від ротової порожнини до прямої кишки).
 
Для захворювання характерний хронічний перебіг та утворення на слизовій оболонці вузликів специфічного характеру внаслідок аномального розростання клітин, з наступним формуванням нориць.

Основні причини захворювання

На розвиток хвороби Крона може впливати декілька провокуючих факторів. Основні причини до сьогодні не з'ясовані:
  • спадковий фактор;
  • аутоімунне запалення;
  • незбалансоване харчування;
  • інтоксикація організму;
  • шкідливі звички.

Які симптоми вказують на розвиток хвороби Крона?

Особливість проявів хвороби Крона буде залежати від локалізації патологічного процесу, наявності ускладнень. З'явившись вперше скарги у хворого не зникають, а тільки починають більше турбувати, тобто інтенсивність симптомів наростає. Інколи виникають періоди ремісії, але з кожним разом їх тривалість скорочується.
Щодо симптомів уражень окремих відділів ШКТ, то, наприклад при ураженні анального каналу формуються анальні тріщини, кондиломи, а процес випорожнення супроводжується больовими відчуттями. При розвитку запального процесу в стравоході виникають скарги на дисфагію, а при ураженні шлунку - нудоту та блювання, біль в епігастральній ділянці.
 
Досить розповсюдженими та загальними симптомами захворювання є поява:
  • абдомінального болю (біль в животі);
  • діареї, яка при тривалому загостренні може бути з кров'яними домішками;
  • лихоманки;
  • зниження маси тіла;
  • розтягнення передньої черевної стінки;
  • постійної втоми та слабкості;
  • підвищення температури тіла (в період загострення).
Зауважимо, що при відсутності лікування хвороба Крона супроводжується рядом ускладнень, а саме формуванням нориць, абсцесів та механічної обструкції кишківника, пухлинного процесу (карцинома).

Діагностика та лікування

Основним методом діагностування та візуалізації хвороби Крона є проведення колоноскопії, з наступною біопсією кишки. Так при проведенні дослідження спостерігається острівцеве виразкове ураження слизової кишки, що чергується зі здоровими частинами. 
 
Щодо тактики лікування, то першочергово вносяться корективи у спосіб життя хворого. Таким пацієнтам необхідно дотримуватися дієти, відмовитися від шкідливих звичок. Важливо уникати чинників, що можуть загострити перебіг хвороби, наприклад стресових ситуацій та інфекційних захворювань. 
 
Специфічне лікування хронічного захворювання полягатиме у призначенні протизапальних, імуносупресивних препаратів та антибактеріальних лікувальних засобів при приєднанні бактеріального процесу. Симптоматична терапія буде направлена на усунення больового синдрому та діареї.
 
Оперативне втручання проводиться у разі розвитку критичних станів, від кровотечі та перфорації до нориць (внутрішніх та зовнішніх) й підозрі на рак. Також в плановому порядку при відсутності результату від консервативної терапії можливе видалення частини ураженої кишки.
 
Пам'ятайте, що при дотриманні всіх рекомендацій лікаря можливо досягти тривалої ремісії захворювання, головне не зволікати зі зверненням за допомогою! 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм