Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Жирова дистрофія печінки: основні симптоми накопичення жирових відкладень

Жирова дистрофія печінки: основні симптоми накопичення жирових відкладень Дане захворювання може інтерпретуватися різними назвами, наприклад неалкогольна жирова дистрофія печінки, стеатоз або гепатоз, однак основа залишається незмінною - відбувається ураження печінки з високими ризиками переходу в онкологічний процес. Хвороба є поширеною в умовах сучасності та може спричинятися рядом факторів, про які ми розберемо далі.

Жирова дистрофія печінки - це патологічний стан для якого є характерним порушення обміну речовин в організмі, а саме накопичення в клітинах печінки (гепатоцитах) ліпідів.
 
Зауважимо, що нормою є невелика наявність ліпідів, однак при впливі патогенних чинників відбувається процес порушення балансу між їх продукуванням та переробленням, що і викликає гепатоз.
 
Механізм розвитку жирової дистрофії проходить від процесу збільшення печінки з невеликими жировими відкладаннями до розвитку фіброзних змін з повним переродженням клітин органу в фіброзну тканину. Захворювання є небезпечним тим, що при переході у запальний процес можливий розвиток цирозу та гепатоцелюлярної карциноми. 

 Основні причини розвитку гепатозу

  1. Ожиріння з надмірним відкладанням вісцерального жиру.
  2. Нераціональне харчування з надмірним вживанням жирної їжі або голодування та вегетаріанство.
  3. Шкідливі звички - надмірне вживання алкоголю.
  4. Цукровий діабет.
  5. Малорухомий спосіб життя.
  6. Приймання певних медикаментозних препаратів (наприклад, гормональна терапія).
Відповідно, можна зробити висновок про безпосередній вплив нашого способу життя на розвиток захворювання.

Які симптоми вказують на розвиток захворювання?

Клінічна картина при гепатозі може варіюватися від безсимптомного перебігу до незначних проявів. Відповідно, що у такому випадку переважати будуть симптоми основного захворювання. 
 
При розвитку жирової дистрофії у міру прогресування захворювання у хворого виникають наступні скарги:
  • слабкість та швидка втомлюваність;
  • метеоризм;
  • нудота;
  • гіркота в роті;
  • дискомфортні відчуття в правому підребер'ї.
При відчутності вчасного лікування печінка поступово збільшується в розмірах, що своєю чергою додатково викликає появу жовтяниці та набряків.

Діагностика та лікування

Лікар гастроентеролог проводить збір анамнезу з застосуванням фізикального огляду (пальпації) та додаткових діагностичних обстежень:
  • УЗД;
  • лабораторні аналізи крові (при гепатозі будуть підвищені печінкові проби);
  • КТ;
  • біопсія органу (при необхідності).
Тактика лікування полягатиме в усуненні впливу негативних факторів на печінку. З цією метою проводиться медикаментозна терапія, а саме призначення гепатопротекторів, вітамінних препаратів, амінокислот, фосфоліпідів. Нормалізувати обмін речовин та знизити рівень холестерину та цукру в крові допоможе препарат “Цістозірам”. Перед початком проходження курсу лікування - проконсультуйтеся з лікарем!
 
Також доцільним буде заняття спортом та дотримання дієти, оскільки без правильного харчування лікування не буде мати результатів. Так раціон повинен складатися з нежирних продуктів, з перевагою овочів та фруктів.
 
Пам'ятайте, що тривалий час захворювання не має яскравої симптоматики, тому важливо походити профілактичні огляди та робити скринінг - УЗД, лабораторні аналізи крові.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм