Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Механічна жовтяниця: основні причини забарвлення шкіри у жовтий колір

Механічна жовтяниця: основні причини забарвлення шкіри у жовтий колірЖовтяниця являє собою стан при якому спостерігається пожовтіння шкіри й слизових оболонок. Порушення у вигляді жовтяниці є проявом різних патологічних станів, внаслідок чого і розрізняють її різні види. Так можливе забарвлення у жовтий колір лише шкірного покриву, без підключення слизових, що пов'язано з накопиченням в ньому надмірної кількості каротину. Зазначимо, що каротин є складовою апельсинів, моркви та гарбуза. При розвитку справжньої жовтяниці забарвленню підлягає, як шкіра, так і слизові оболонки. Розберемо детальніше одну із форм порушення - механічну жовтяницю.

Механічна жовтяниця - це категорія жовтяниці, що характеризується порушенням виділення ферменту білірубіну в ділянці жовчних протоків. Відбувається порушення відтоку жовчі по жовчних шляхах у дванадцятипалу кишку внаслідок певних механічних перешкод.

Основні причини механічної жовтяниці

Механізм розвитку жовтяниці полягає в закорковуванні жовчних проток або стисненні їх зовні. Це як наслідок викликає викид білірубіну в організм, від чого і жовтіє шкіра та слизові оболонки. Зауважимо, що білірубін при потраплянні в кров має токсичний вплив на організм.
 
Найчастіше порушення прохідності жовчних проток може відбуватися внаслідок розвитку жовчнокам'яної хвороби та злоякісних пухлин.
Відповідно в зону ризику входять особи, що мають в анамнезі жовчнокам'яну хворобу, пухлини жовчного міхура, запалення підшлункової залози, глистяні інвазії.

Які симптоми вказують на розвиток механічної жовтяниці?

Зауважимо, що розвиток механічної жовтяниці є ознакою більш серйозного патологічного стану в організмі, що потребує негайного надання невідкладної допомоги. 
Окрім явного симптому жовтяниці у вигляді пожовтіння, додатково хворого можуть почати турбувати больові відчуття під ребрами/в правовому підребер'ї, потемніння сечі та знебарвлення калу, підвищення температури. Також може виникнути свербіж шкіри, головний біль, втрата апетиту.

Прогресування даного стану може спричинити розвиток ниркової та печінкової недостатності, гнійного холангіту, сепсису й відповідно при ненаданні вчасної допомоги - високі ризики летального результату. 

Діагностика та лікування

Встановити діагноз та візуалізувати патологічний процес можливо шляхом проведення інструментальних методів дослідження:
  • УЗД;
  • МРТ;
  • МРХПГ (магнітно-резонансна холангіопанкреатографія), метод який дає можливість детально встановити стан органів черевної порожнини.
У разі встановлення пухлини у ході обстеження додатково відбувається взяття біопсії. 
Паралельно проходить дослідження лабораторних аналізів крові, сечі та калу.
 
Найбільш розповсюдженим методом усунення механічної жовтяниці є проведення оперативного втручання з метою відновлення відтоку жовчі в бік 12-палої кишки.
Додатково можливе проведення антибактеріальної терапії з обов'язковим дотриманням дієти. Відповідне харчування полегшить період відновлення, закріпить результати оперативного втручання та знизить ризики розвитку рецидиву.

Профілактика

Розвиток механічної жовтяниці може торкнутися кожного. Відповідно аби знизити ризики появи порушення важливо своєчасно діагностувати та проводити лікування патологій жовчного міхура, відмовитися від шкідливих звичок та зробити вибір на користь правильного харчування, слідкувати за масою тіла та бути в міру активним.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм