Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Функціональна диспепсія: як запобігти порушенню травлення?

Функціональна диспепсія: як запобігти порушенню травлення?Напевно кожного з нас турбував надокучливий біль в епігастрії. У більшості дискомфорт згодом проходив самостійно, а хтось усував симптоми медикаментозно. Однак розвиток тривалих больових відчуттів в епігастрії може свідчити про ряд порушень, серед яких є стан під назвою - диспепсія. Тому розберемо детальніше, що собою являє саме функціональна диспепсія, тривалість якої займає понад 3-х місяців  та які стани можуть її спричинити.
Функціональна диспепсія - це патологічний стан, який являє собою порушення травлення та включає симптомокомплекс у вигляді різних його розладів (печія, біль в епігастрії та ін.). Функціональна диспепсія є діагнозом виключення, оскільки він встановлюється у разі підтвердженої відсутності у пацієнта інших захворювань, що могли викликати симптоми.
 
При цьому зауважимо, що диспепсія не пов'язана з порушенням функціонування кишківника. Сьогодні спеціалісти дотримуються думки, що функціональна диспепсія виникає на фоні порушення регуляторної взаємодії між головним мозком та ШКТ.

Які провокуючі фактори диспепсії?

Точної етіології функціональної диспепсії не встановлено. Однак до ряду можливих провокуючих факторів належать:
  1. Порушення процесу випорожнення (занадто швидке “вивільнення” вмісту шлунка або навпаки повільне).
  2. Шкідливі звички.
  3. Приймання певних медикаментозних препаратів на постійній основі (нестероїдні протизапальні).
  4. Психологічні фактори у вигляді постійного стресу, тривоги та напруженості.
  5. Підвищена проникливість або чутливість слизової шлунка та 12-палої кишки.
  6. Перенесені інфекції (наприклад, токсикоінфекція).

Які симптоми вказують на розвиток диспепсії?

В залежності від виниклих скарг виділяють дві форми функціональної диспепсії. Так при розвитку нудоти, тяжкості в шлунку - мова йде про розвиток пострадіального дистрес-синдрому. У разі появи інтенсивного болю ниючого або пекучого характеру в надчеревній ділянці та печії діагностують синдром епігастрального болю.
 
Так для клінічної картини функціональної диспепсії характерний прояв симптомів упродовж пів року, з наступним їх прогресуванням останні три місяці. Це значно впливає на якість життя пацієнта.
 
До основних проявів функціональної диспепсії належать наступні стани:
  • печія;
  • відрижка;
  • швидка насиченість їжею;
  • нудота;
  • здуття та тяжкість в епігастрії (особливо після приймання їжі).

Діагностика та лікування

З метою виключити перебіг інших патологій зі сторони ШКТ, ряд обстежень є досить об'ємним: УЗД, лабораторні аналізи, гастроскопія, тестування на наявність Helicobacter pylori. Саме відсутність відхилень за результатами всіх проведених обстежень наштовхує на можливий розвиток одного із видів функціональної диспепсії. Зауважимо, що обстеження проводяться дуже детально. Присутність нетипового для функціональної диспепсії симптому (збільшення печінки або селезінки, висока температура, втрата ваги та ін.) вказує на наявність невиявленої органічної патології. 
 
На основі обстеження призначається лікування. Першочергово усунення проблеми полягає в корекції раціону хворого: харчування невеликими порціями 4-5 разів на день, їжа повинна бути не надто жирною. Важливо відмовитися від шкідливих звичок, слідкувати за гігієною сну та психологічним станом.
 
Медикаментозна терапія полягає в призначенні бактеріальних препаратів, антацидів та пробіотиків.
 
Пам'ятайте, про небезпеку самолікування. Симптоми функціональної диспепсії легко сплутати з іншими патологіями ШКТ, тому варто одразу звернутися до лікаря гастроентеролога, який на основі обстежень встановить діагноз та проведе відповідне лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм