Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

На що може вказувати поява болю в животі?

На що може вказувати поява болю в животі?Біль у животі може бути різним, в залежності від причини, яка його викликала. Які найчастіше дії ми приймаємо у цьому випадку - п'ємо знеболювальне або чекає поки больові відчуття пройдуть самостійно. Однак не варто забувати, що навіть незначні дискомфортні відчуття можуть бути причиною досить серйозного порушення. Якого? Далі з'ясуємо.
Зауважимо, що біль є так званим індикатором, який означає, що в організмі відбувається певний патологічний процес. Різновид болю в животі з різноманітністю його локалізації, може свідчити про безліч порушень, які навіть можуть не бути пов'язані напряму з ШКТ.

Характер болю в животі

По перше зауважимо, що біль може бути гострого характеру, який виникає раптово на фоні здорового організму, та хронічного - має постійний характер, що виникає періодично упродовж декількох місяців.
В залежності від локалізації виділяють наступний характер болю в животі:
  1. Біль внизу живота: у випадку тягнучого характеру болю можливий розвиток запалення придатків.
  2. Біль зверху живота: найчастіше є ознакою гастриту, хоча не є виключенням розвитку інфаркту при іррадіації в праву руку.
  3. Біль в області пупка: викликається переїданням, дисбактеріозом.
  4. Больові відчуття зліва (панкреатит, виразка) або з правої сторони живота (печінкова коліка). 

Які основні причини появу болю в животі?

  1. Порушення відходження газів: найчастіше це може бути результатом нашого способу життя, а саме неправильне харчування, стрес, порушення сну, шкідливі звички, самостійне лікування. 
  2. Розвиток гастроентерологічних захворювань: гастрит, виразка 12-палої кишки або шлунку, панкреатит або холецистит. 
  3. Онкологічні захворювання.
  4. Зниження імунних сил, внаслідок чого організм не може опиратися захворюванням, що викликаються вірусами, бактеріями, грибками.
  5. Зміни структури шлунково-кишкової флори, тобто середовища яке дає можливість по максимуму переробляти їжу перетворюючи її в корисні речовини.

Які симптоми повинні викликати занепокоєння та потребують негайного звернення до лікаря?

Біль набуває хронічного характеру: біль що виникає протягом трьох місяців та має періодичний або постійний характер потребує негайного звернення до лікаря. Найчастіше такий тривалий біль супроводжується закрепами або діареєю, метеоризмом та відчуттям наповненості шлунку при незначному об'ємі вживаної їжі. Причин хронічного болю в животі може бути декілька, від синдрому подразненого кишківника до непереносності лактози.
Больові відчуття супроводжуються нудотою та блюванням: поява нудоти з блюванням на фоні отруєння чи переїдання має тимчасовий характер та триває не понад добу. Однак якщо біль стає інтенсивнішим, з додатковою появою блювання з приєднанням до процесу крові в калу та лихоманки, причиною може бути кишкова непрохідність, розрив кісти яєчника, виразка.
Біль з появою крові в калі: зауважимо, що кров у калі може бути як яскраво-червоною, так і чорною чи смолистою. Спровокувати шлунково-кишкову кровотечу може наявність в анамнезі коліту, раку чи виразки шлунка. Навіть певні лікарські препарати можуть призвести до забарвлення калу.
Біль, який виник раптово та є інтенсивним: такий тип болю може як бути дуже різким з неможливістю зробити вдих (камені в нирках або жовчному міхурі), або набувати інтенсивності та різко самостійно проходити (виразка, панкреатит).
Больові відчуття з наступною безпричинною втратою ваги: в першу чергу виникає підозра на рак, хворобу Крона або панкреатит.
Біль в животі, що супроводжується лихоманкою: основною причиною є розвиток певного інфекційного процесу.

Діагностика та лікування

При зверненні за допомогою, лікар гастроентеролог збирає анамнез, зі з'ясуванням локалізації болю, її характеру, історії розвитку та часу закінчення.  Додатково з метою встановлення діагнозу та причини болю проводяться наступні методи обстеження:
  • езофагогастродуоденоскопія, з можливістю виконання біопсії;  
  • УЗД;  
  • рентгенографія;  
  • МРТ;  
  • колоноскопія.  
Також проводяться лабораторні дослідження крові, калу, сечі та при необхідності консультації інших вузьких фахівців.  
 
Лікування буде залежати від результатів діагностики. Та полягатиме у застосуванні консервативного або хірургічного методів.  
У більшості випадків оперативне втручання проводиться при екстреній необхідності, наприклад, при гострому апендициті, жовчнокам'яній хворобі (камені в жовчному міхурі) або непрохідності кишківника. При відсутності показань до проведення операції, застосовується комплексне лікування у вигляді дотримання дієти, медикаментозного призначення (антибіотики, протизапальні та протигельмінтні препарати, прокінетики та кортикостероїди).  
 
Пам'ятайте, що функціонування нашого організму залежить від травної системи. Відповідно, якщо прислухатися до свого організму, вчасно лікувати виниклі захворювання та запобігати їм - можливо уникнути порушення  та їх ускладнення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм