Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як запобігти загостренню хронічного гастриту?

Як запобігти загостренню хронічного гастриту?З приходом весни більшість хронічних захворювань починає загострюватися, серед них є і розповсюджена патологія - хронічний гастрит. Організм перебудовується на новий режим дня і харчування, можливе зниження імунітету. Тим паче, що дуже часто гастрит може мати раптовий початок, що не завжди всі можуть розпізнати його симптоми. Відповідно розберемо детальніше, які симптоми вказуватимуть на розвиток та загострення хронічного гастриту та як запобігти порушенню.
Хронічний гастрит - це патологічний стан, для якого характерний розвиток ураження слизової оболонки шлунка з наступною його атрофією.
 
Відсоток охопленого дорослого населення, що стикається з хронічною формою гастриту сягає понад 40%.
Хронічний гастрит виникає у разі відсутності лікування його гострої форми. 

Які фактори впливають на розвиток загострення гастриту?

Основною причиною гастриту хронічної форми є бактерії H. Pylori. Вони викликають руйнування захисної оболонки шлунка. Зауважимо, що попри те, що H. Pylori належить до найпоширеніших  інфекцій, вона не завжди викликає гастрит чи інші захворювання шлунково-кишкового тракту. Вразливість до даної бактерії може мати спадковий характер або бути спричиненою способом життя. 
 
Також провокуючими факторами є:
  1. Стрес на постійній основі: адреналін звужує судини та як наслідок це викликає порушення місцевого обміну речовин з поступовою атрофією слизової шлунка.
  2. Шкідливі звички: надмірне вживання алкоголю та куріння.
  3. Неякісне харчування, а саме надмірне вживання жирних страв, м'яса, з обмеженням у раціоні овочів та фруктів. 
  4. Приймання медикаментозних препаратів на постійній основі.

Симптоми, що вказують на загострення хронічної форми гастриту

  1. Після приймання їжі (найчастіше) людину починає турбувати біль ниючого характеру, що локалізується в верхній частині живота.
  2. Відчуття переповненості шлунка.
  3. Печія та відрижка.
  4. Зміни зі сторони ротової порожнини: ясна кровоточать та запалюються,  на поверхні язика спостерігаються відбитки зубів та тріщини, запалення слизової ротової порожнини.
Щодо апетиту, то у деяких він залишається в нормі, а у деяких хворих апетит зменшується. Можлива поява потягу до харчових продуктів, що не вживалися раніше.

Лікування

Попередньо з метою встановлення діагнозу або при внесенні корективів у лікування призначається ряд діагностичних методів, від зібрання анамнезу, проведення УЗД, лабораторних аналізів крові та сечі до гастроскопії та колоноскопії.
 
У більшості випадків лікування хронічного гастриту відбувається в амбулаторних умовах. Терапія направлена на зняття запального процесу, тому доцільним буде призначення антисекреторних лікарських речовин, препаратів для зменшення секреції соляної кислоти в шлунку, а також вітамінотерапії. Необхідно дотримуватися дієти, яку призначає лікар.

Профілактика

Відновити функціонування слизової оболонки шлунка та знизити ризики загострення захворювання допоможуть наступні рекомендації:
  1. Проходити профілактичні огляди з наступним підбором лікувальних засобів, що зменшать запальний процес та полегшить стан пацієнта.
  2. Відмова від шкідливих звичок.
  3. Медикаментозні препарати слід приймати виключно за призначенням лікаря. Самостійне неконтрольоване лікування підвищує ризики загострення захворювання.
  4. Правильне харчування, яке включає відмову від виснажливих дієт, гострої та занадто жирної їжі, фаст-фуду. Їсти варто невеликими порціями по 4-5 разів на день.
Важливо при появі симптомів одразу звернутися до лікаря гастроентеролога. Адже в протилежному випадку хронічний гастрит буде посилюватися виразковою хворобою шлунка, яка своєю чергою підвищує ризики розвитку онкологічних процесів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм