Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини розвитку печії

Основні причини розвитку печіїПечія турбує ну майже кожну людини упродовж її життя. Вона є досить розповсюдженою проблемою порушення травлення, яка не може виникнути сама собою. Наші буденні звички у вигляді переїдання, відсутності режиму харчування або ж надмірної маси тіла - ось основні тригери розвитку печії. Розберемо детальніше, які симптоми вказуватимуть на розвиток порушення та до яких негативних наслідків може призвести печія.
Печія – це дискомфортне відчуття печіння за грудиною.
Механізм розвитку печії полягає у потраплянні кислого вмісту шлунку у зворотному напрямку, тобто знову у стравохід (рефлюкс), через що відбувається пошкодження його слизової оболонки та як наслідок людину починає турбувати відчуття схоже на печіння різної інтенсивності.
По суті відбувається хімічний опік стравоходу, оскільки кислий вміст починає роз'їдати слизову оболонку органу. 

Причини, які провокують розвиток печії

Існує два основних фактори розвитку печії: вироблення соляної кислоти у надмірній кількості та слабкість сфінктера (круговий м'яз між шлунком та стравоходом, який у нормі після потрапляння їжі у шлунок змикається).
 
Пусковими механізмами розвитку вищезазначених станів може стати наш спосіб життя та наявність супутніх патологій:
  1. Відсутність режиму харчування: переїдання, приймання їжі на ходу, погане пережовування.
  2. Харчування шкідливою їжею (вживання жирної, солоної, смаженої їжі).
  3. Наявність шкідливих звичок (куріння та вживання алкоголю).
  4. Приймання певних лікарських препаратів на постійній основі (антидепресанти, холінолітики).
  5. Наявність в анамнезі захворювань ШКТ (гастрит, виразкова хвороба).
  6. Ожиріння, під час якого відбувається збільшення тиску в черевній порожнині та послаблюється сфінктер.
Також періодично печія може виникати у період вагітності, тому вагітним особливо варто дотримуватися здорового харчування, харчуючись невеликими порціями, але частіше.

Які симптоми вказують на розвиток печії?

Внаслідок підвищеного виділення шлункової кислоти, виникає печіння, яке своєю чергою викликає відчуття “грудки” в горлі. Печіння може іррадіювати в ділянку епігастрії або за грудину. Додатково спостерігається підвищене слиновиділення, нудота та блювання, неприємний присмак у роті (гіркий або кислий), порушення ковтання та больові відчуття в животі. У більшості випадків ці симптоми виникають після приймання їжі.

Діагностика та лікування

При проведенні діагностики лікар-гастроентеролог опирається на розвиток клінічної картини, даних анамнезу та прояв супутніх симптомів. Обов'язковим методом діагностики при печії є проведення гастроскопії з наступною біопсією, лабораторних аналізів крові, калу та сечі. Також з метою перевірки наявності гастриту або виразкової хвороби проводять аналіз крові на наявність антитіл до бактерії Helicobacter pylori.  
 
При підтвердженні діагнозу окрім медикаментозного лікування, яке включатиме призначення пробіотиків, кислотознижувальних препаратів, велику роль становить внесення змін у спосіб життя пацієнта:
  1. Не носити тісний одяг та тугі пояси.
  2. Спати з піднятим головним кінцем ліжка.
  3. Приймати їжу невеликими порціями та після її вживання одразу не лягати відпочивати або перехилятися.
  4. Відмовитися від шкідливих звичок.
  5. Слідкувати за раціоном, уникаючи продуктів, що провокують надмірну секрецію шлункового соку (жирна та кисла їжа, соки та кава, шоколад, алкоголь).
При наявності печії на постійній основі важливо звернутися до лікаря, адже як зазначають вчені печія може бути ознакою раку шлунку або стравоходу.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм