Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром автоброварні: чому людина п’яніє без вживання алкоголю

Синдром автоброварні: чому людина п’яніє без вживання алкоголюСиндром автоброварні є досить рідкісним захворюванням, яке спричиняє перетворення майже всієї їжі та напоїв всередині організму в алкоголь. За статистикою одна із 60 осіб стикається з даним захворюванням. Розберемо детальніше, які саме причини здані провокувати порушення та чи існує лікування.
 
Синдром автоброварні або синдром бродіння кишківника – це рідкісний патологічний стан, який характеризується виробленням шляхом внутрішнього бродіння всередині травної системи людини певної кількості етанолу. Як наслідок у людини виникає сп’яніння навіть без вживання алкоголю. 

Симптоми 

Ознаки синдрому майже нічим не відрізняються від проявів алкоголізму. Людина зазвичай сонлива, має нестійку ходу, похмілля, а основне – запах спиртного з ротової порожнини.
Додатково у пацієнта виникають скарги на:
  • нудоту та блювання;
  • головний біль;
  • відрижку надмірного характеру;
  • синдром хронічної втоми;
  • сухість у роті;
  • порушення роботи ШКТ.
Й звісно ж окрім фізичних проявів, захворювання завдає глибокого впливу на повсякденне життя, що може призвести до розвитку депресії, тривожного стану.

Механізм розвитку

У разі надмірної кількості дріжджових грибів в шлунково-кишковому тракті «запускається» синдром автоброварні. Внаслідок ферментативної активності грибів, при надходженні в процесі харчування вуглеводів, вони перетворюються на етанол. Відповідно й в крові спостерігається високий рівень етанолу, як при вживанні невеликої дози спиртних напоїв, так і взагалі без спиртного.
У більшості людей присутні дані мікроби в невеликій кількості, однак при розвитку синдрому їхня популяція починає безконтрольно зростати. Спричинитися це може наступними причинами.

Причини

  1. Ожиріння та зловживання цукром з високовуглеводною їжею.
  2. Хвороба Крона.
  3. Синдром подразненого кишківника.
  4. Синдром короткої кишки (результат проведення хірургічної резекції).
  5. Ослаблення імунної системи.
  6. Цукровий діабет.
  7. Розростання бактерій тонкої кишки.
Також до провокуючого фактора можна віднести часте або довготривале вживання антибіотиків, що спричиняє зміни мікробіом кишківника та як наслідок розростання кількості грибків.

Лікування та діагностика

Синдром доволі рідко діагностується, адже зазвичай його пов’язують як симптом іншої патології, а не як окреме захворювання.  Алкоголь відповідно буде виявлятися при проведенні тесту крові або при подиху. Його ж рівень коливатиметься упродовж дня, в залежності від дії природних чинників. 
 
Терапія полягає у призначенні низьковуглеводної дієти та медикаментозних препаратів (протигрибкових засобів). З метою відновлення мікрофлори використовуються пробіотики, а у тому випадку коли синдром спричиняється бактеріальною флорою – призначається антибактеріальна терапія. 
 
Зазначимо, що поступово вводиться новий метод лікування, при відсутності результату від вищевказаних методів – це проведення трансплантація фекальної мікробіоти.  Трансплантація фекалій розглядається як перспективний шлях відновити баланс кишкової мікробіоти серед певних груп людей. 
 
Не є виключенням, що метод працює лише в окремих випадках та становить потенційно небезпечні для життя ризики, які необхідно враховувати. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм