Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Жовчнокам'яна хвороба: причини та методи лікування

Жовчнокам'яна хвороба: причини та методи лікуванняЖовчнокам'яна хвороба є досить поширеним захворюванням, та найчастіше вражає жінок, які мають надмірну вагу. Які ще фактори здатні провокувати розвиток патології? Далі з'ясуємо.
Жовчнокам'яна хвороба - це патологічний стан, який характеризується утворенням каменів (конкрементів) в жовчному міхурі або його протоках. Ці камені являють собою скупчення холестерину, білірубіну та солей кальцію. Розмір камінців може варіюватися від дрібних піщинок до великих утворень, які займають всю порожнину жовчного міхура.

Причини

Внаслідок застою жовчі або порушення обміну речовин, коли концентрація солей підвищується конкременти можуть сформуватися за один місяць, так і процес формування може розтягуватися на декілька місяців. 
Провокуючими факторами можуть бути стани, які піддаються змінам (модифіковані), так і ті на які вплинути неможливо (немодифіковані).
Так ми не можемо вплинути на вік (ризики розвитку захворювання підвищуються після 60 років), стать (жіноча), спадковий фактор та етнічні особливості. 
До інших причин жовчнокам'яної хвороби належать наступні стани:
  • дієти та тривале голодування;
  • вживання їжі з підвищеним вмістом холестерину;
  • зайва вага;
  • приймання певних медикаментозних препаратів (фібрати, естрогени);
  • захворювання ШКТ, цукровий діабет, вірусний гепатит;
  • вагітність;
  • зловживання алкоголем.

Симптоми

Зазвичай розміщення конкрементів у жовчному міхурі ніяк не дає про себе знати, однак при переїданні або при тряскій їзді відбувається їхнє переміщення в жовчні протоки, що викликає напади жовчної коліки, яка має наступні симптоми:
  • больові відчуття різкого характеру, які локалізуються в правому підребер'ї або вгорі живота;
  • нудота та блювання;
  • тяжкість в епігастральній ділянці;
  • відчуття гіркоти в роті, найчастіше вранці;
  • неприємний запах з ротової порожнини.
У тому випадку, якщо камінь закупорює жовчну протоку виникає гострий холецистит чи механічна жовтяниця. 

Діагностика

Встановлення діагнозу відбувається шляхом проведення візуалізаційних методів дослідження у вигляді УЗД та оглядової рентгенографії органів черевної порожнини. Також додатково проводяться лабораторні аналізи.
Важливо провести диференційну діагностику та виключити розвиток інших захворювань, які можуть викликати появу болю в епігастрії: виразкова хвороба шлунку, перфорація, перикардит та інші.

Лікування

У тому випадку, якщо захворювання характеризується не частими нападами, лікарем обирається вичікувальна тактика з супутнім прийманням препаратів, які можуть розчинити деякі види камінців. Також додатково вводиться дробна система харчування. 
Однак зазвичай проблема усувається шляхом проведення оперативного втручання у вигляді видалення жовчного міхура та конкрементів при настанні рецидивуючих жовчних кольок. Найчастіше це лапароскопічна холецистектомія, малоінвазивна операція яка дає можливість видалити жовчний міхур без розрізів.   
 
Основними заходами щодо запобігання розвитку жовчнокам'яної хвороби є дотримання здорового способу життя, яке включає збалансоване харчування, дозовані фізичні навантаження, контролювання маси тіла. Також важливо проводити вчасне лікування захворювань ШКТ. 
При розвитку симптомів необхідно одразу звернутися до лікаря-гастроентеролога, з метою попередження розвитку ускладнень. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм