Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гастрит: як запідозрити перші симптоми

Гастрит: як запідозрити перші симптомиНа перший погляд, може здатися, що гастрит це необтяжливе захворювання, яке не потребує серйозного лікування. Однак якщо не слідкувати за своїм способом життя та не дотримуватися рекомендацій лікаря - наслідки можуть бути критичними.
Гастрит - це патологічний стан, для якого характерно розвиток запально-дистрофічного процесу в слизовій оболонці шлунку. Як наслідок їжа погано перетравлюється, що викликає втрату сил.

Що може спровокувати розвиток гастриту?

Бактерії H. pylori є основною причиною хронічного гастриту, оскільки вони руйнують захисну оболонку шлунка. Бактерії передаються від людини до людини, і й можуть функціонувати в організмі довічно якщо не проводити лікування, як викликаючи захворювання ШКТ, так і безсимптомно інфікувати.
  1. Приймання на постійній основі певних медикаментозних препаратів, які подразнюють захисну оболонку шлунку (нестероїдні протизапальні препарати).
  2. Віковий фактор: у людей похилого віку метаболізм сповільнюється, а захисна оболонка шлунку стає тоншою.
  3. Недостатнє вживання води: вода допомагає нормалізувати кислотний баланс в шлунку при цьому зменшуючи симптоми запалення.
  4. Стрес: при постійному нервовому напруженні підвищується вироблення шлункової кислоти, що як наслідок подразнює слизову шлунку та загострює перебіг гастриту.
  5. Куріння: шкідлива звичка не тільки має негативний вплив на легені, але й зменшує здатність до загоєння слизової оболонки шлунку та спричиняє виразки.
  6. Надмірне вживання алкоголю: подразнює слизову, та найчастіше провокує появу гострої форми гастриту.
  7. Не варто виключати з переліку й спосіб харчування: переїдання перед сном, гострі та мариновані продукти в раціоні, відсутність сніданків, перекушування на ходу та ін.

Симптоми

У тому випадку, коли прояви захворювання виникають раптово та інтенсивно, річ йде про гостру форму гастриту. При поступовому та тривалому перебігу - розвивається хронічна форма захворювання. 
 
Гастрит може траплятися й без будь-яких дискомфортних відчуттів в шлунку, однак найчастіше у пацієнта виникають скарги на:
  • біль у верхній частині живота пекучого характеру, який посилюється після приймання їжі або навпаки стає менш інтенсивним;
  • нудота та блювання;
  • розлади шлунку;
  • печія;
  • зниження апетиту, та як наслідок схуднення;
  • під час вживання їжі виникає відчуття переповненості шлунку.

Діагностика

Лікар може призначити декілька варіантів діагностики:
  • аналіз калу на перевірку наявності інфекції або кровотечі зі шлунку;
  • дихальний тест на зараження H. Pylori;
  • ендоскопія (гастроскопія);
  • біопсія слизової шлунку;
  • рентгеноскопія.

Лікування

Терапія включатиме призначення голодної дієти в перші дні захворювання, з наступним переходом на щадне харчування. Медикаментозна терапія полягає у призначенні антибактеріальної терапії, препаратів для зниження кислотності шлунку. 
 
Надалі для контролювання результатів лікування проводиться повторна гастроскопія та обстеження на наявність бактерії Хелікобактер. При хронічному гастриті хворому рекомендується проходити профілактичні огляди раз на пів року. 
 
Основою запобігання розвитку гастриту та при його наявності в анамнезі - є дотримання здорового харчування. 
Зазначимо, що в залежності від виду гастриту (з заниженою або підвищеною кислотністю) харчування може мати певні відмінності. Так, наприклад при гастриті зі зниженою кислотністю акцент робиться на вживанні кислих ягід та фруктів, з додаванням до страв соку лимона. А от при гастриті з підвищеною кислотністю з раціону прибираються ті харчові продукти які здатні викликати підвищення рівня соляної кислоти (кислі овочі та фрукти, тверді сири, жирне м'ясо). 
 
Через масовість захворювання, гастрит став патологією XXI століття. Важливо пам'ятати, що за умов ігнорування проявів гастриту, захворювання може переростати в виразкову хворобу, та навіть рак шлунку. Тому, якщо шлунок не вдалося вберегти та з'явилися перші прояви гастриту - одразу зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм