Отруєння грибами: симптоми та методи надання невідкладної допомоги
	Гриби являються достатньо специфічним продуктом, у них міститься білок (у сухих грибах на 100 г міститься 30 г білка), однак для перетравлення вони є достатньо тяжкою їжею. Це обумовлюється наявністю природного рослинного сорбенту – хітин, який не засвоюється нашою травною системою, та при надмірному вживанні викликає відчуття дискомфорту, больові відчуття та метеоризм.
	При вживанні в помірній кількості грибів, хітин дає тривале відчуття насичення.
	Кожен вид грибів має певні корисні властивості та набір мікроелементів, наприклад грибні глікани мають антисклеротичну дію.
Вживати гриби категорично забороняється:
- дітям;
 - літнім людям;
 - тим, хто має в анамнезі захворювання ШКТ та харчову алергію;
 - вагітним та жінкам в період лактації.
 
Симптоми отруєння грибами
	Прояви отруєння можуть виникати у різні терміни, від пів години до декількох діб, на це впливатиме вид вживаних грибів. У людини розвиваються наступні симптоми:
- відчуття сильної спраги;
 - нудота з можливим блюванням;
 - діарея;
 - зниження показників пульсу;
 - больові відчуття у животі різкого характеру;
 - кінцівки стають холодними, а губи та нігті набувають синюшного кольору;
 - судоми;
 - галюцинації, марення;
 - підвищення температури тіла;
 - запаморочення з можливою втратою свідомості;
 - порушення дихальної функції (задуха).
 
	При виникненні будь-яких з наведених симптомів важливо негайно звернутися до лікаря.
Перша допомога при отруєнні грибами
	В першу чергу важливо розуміти, що самолікування може тільки погіршити ситуацію, тому необхідно здійснити наступні заходи:
- Викликати швидку допомогу (103).
 - При відсутності блювання, важливо його викликати, оскільки це допоможе очистити шлунок та спростити перебіг отруєння.
 - Вжити проносні та сорбенти (наприклад, активоване вугілля або його аналоги).
 - Пити багато рідини.
 
	Вживати алкоголь, молочні продукти або їжу – заборонено, оскільки це може тільки прискорити всмоктування токсинів.
Як запобігти отруєнню грибами
- Збирайте лише ті гриби у їстівності яких ви впевнені.
 - Не збирайте занадто молоді або старі гриби, у яких не виражені ознаки, оскільки їх легко сплутати з отруйними.
 - Обирайте відповідну територію – уникайте зони з радіаційним забрудненням та біля трас.
 - Купувати гриби необхідно у місцях, де вони пройшли відповідний контроль.
 - У спекотну погоду гриб втрачає вологу, накопичуючи більше токсинів, тому обирати погоду для «тихого полювання» також дуже важливо.
 - Заборонено вживати сирі гриби, перед вживанням їх обов’язково потрібно ще раз переглянути, а тоді ретельно промити та відварити.
 - Варити необхідно декілька раз (після першого кипіння залити чистою водою).
 - Страви з грибами варто зберігати в холодильнику не більше 24 годин, в емальованому посуді.
 
	Важливо знати, що якщо після вживання грибів Вам або вашим близьким стало зле, виникли симптоми отруєння – необхідно негайно викликати швидку. Спеціалісти рекомендують не викидати залишки грибів, оскільки це дасть можливість виявити вид отрути, що потрапила в організм.  






 



					Аллергология
				







