Перевозка больных
Сервіс запису паціентів

Сканнер УЗИ PHILIPS

Отруєння грибами: симптоми та методи надання невідкладної допомоги

Отруєння грибами: симптоми та методи надання невідкладної допомогиУ розпалі сезон по зібранні грибів, однак окрім користі від них, не є виключення виникнення серйозних станів, а саме отруєння. Розберемо детальніше, які симптоми вказують на розвиток отруєння та які дії необхідно прийняти.
Гриби являються достатньо специфічним продуктом, у них міститься білок (у сухих грибах на 100 г міститься 30 г білка), однак для перетравлення вони є достатньо тяжкою їжею. Це обумовлюється наявністю природного рослинного сорбенту – хітин, який не засвоюється нашою травною системою, та при надмірному вживанні викликає відчуття дискомфорту, больові відчуття та метеоризм.
При вживанні в помірній кількості грибів, хітин дає тривале відчуття насичення.
Кожен вид грибів має певні корисні властивості та набір мікроелементів, наприклад грибні глікани мають антисклеротичну дію.

Вживати гриби категорично забороняється:
  • дітям;
  • літнім людям;
  • тим, хто має в анамнезі захворювання ШКТ та харчову алергію;
  • вагітним та жінкам в період лактації.

Симптоми отруєння грибами

Прояви отруєння можуть виникати у різні терміни, від пів години до декількох діб, на це впливатиме вид вживаних грибів. У людини розвиваються наступні симптоми:
  • відчуття сильної спраги;
  • нудота з можливим блюванням;
  • діарея;
  • зниження показників пульсу;
  • больові відчуття у животі різкого характеру;
  • кінцівки стають холодними, а губи та нігті набувають синюшного кольору;
  • судоми;
  • галюцинації, марення;
  • підвищення температури тіла;
  • запаморочення з можливою втратою свідомості;
  • порушення дихальної функції (задуха).
При виникненні будь-яких з наведених симптомів важливо негайно звернутися до лікаря.

Перша допомога при отруєнні грибами

В першу чергу важливо розуміти, що самолікування може тільки погіршити ситуацію, тому необхідно здійснити наступні заходи:
  1. Викликати швидку допомогу (103).
  2. При відсутності блювання, важливо його викликати, оскільки це допоможе очистити шлунок та спростити перебіг отруєння.
  3. Вжити проносні та сорбенти (наприклад, активоване вугілля або його аналоги).
  4. Пити багато рідини.
Вживати алкоголь, молочні продукти або їжу – заборонено, оскільки це може тільки прискорити всмоктування токсинів.

Як запобігти отруєнню грибами

  1. Збирайте лише ті гриби у їстівності яких ви впевнені.
  2. Не збирайте занадто молоді або старі гриби, у яких не виражені ознаки, оскільки їх легко сплутати з отруйними.
  3. Обирайте відповідну територію – уникайте зони з радіаційним забрудненням та біля трас.
  4. Купувати гриби необхідно у місцях, де вони пройшли відповідний контроль.
  5.  У спекотну погоду гриб втрачає вологу, накопичуючи більше токсинів, тому обирати погоду для «тихого полювання» також дуже важливо.
  6. Заборонено вживати сирі гриби, перед вживанням їх обов’язково потрібно ще раз переглянути, а тоді ретельно промити та відварити.
  7. Варити необхідно декілька раз (після першого кипіння залити чистою водою).
  8. Страви з грибами варто зберігати в холодильнику не більше 24 годин, в емальованому посуді. 
Важливо знати, що якщо після вживання грибів Вам або вашим близьким стало зле, виникли симптоми отруєння – необхідно негайно викликати швидку. Спеціалісти рекомендують не викидати залишки грибів, оскільки це дасть можливість виявити вид отрути, що потрапила в організм.  

Хотите получать новые статьи на почту?

Поиск клиники




Алкофарм