Отруєння грибами: симптоми та методи надання невідкладної допомоги
У розпалі сезон по зібранні грибів, однак окрім користі від них, не є виключення виникнення серйозних станів, а саме отруєння. Розберемо детальніше, які симптоми вказують на розвиток отруєння та які дії необхідно прийняти.
Гриби являються достатньо специфічним продуктом, у них міститься білок (у сухих грибах на 100 г міститься 30 г білка), однак для перетравлення вони є достатньо тяжкою їжею. Це обумовлюється наявністю природного рослинного сорбенту – хітин, який не засвоюється нашою травною системою, та при надмірному вживанні викликає відчуття дискомфорту, больові відчуття та метеоризм.
При вживанні в помірній кількості грибів, хітин дає тривале відчуття насичення.
Кожен вид грибів має певні корисні властивості та набір мікроелементів, наприклад грибні глікани мають антисклеротичну дію.
Вживати гриби категорично забороняється:
- дітям;
- літнім людям;
- тим, хто має в анамнезі захворювання ШКТ та харчову алергію;
- вагітним та жінкам в період лактації.
Симптоми отруєння грибами
Прояви отруєння можуть виникати у різні терміни, від пів години до декількох діб, на це впливатиме вид вживаних грибів. У людини розвиваються наступні симптоми:
- відчуття сильної спраги;
- нудота з можливим блюванням;
- діарея;
- зниження показників пульсу;
- больові відчуття у животі різкого характеру;
- кінцівки стають холодними, а губи та нігті набувають синюшного кольору;
- судоми;
- галюцинації, марення;
- підвищення температури тіла;
- запаморочення з можливою втратою свідомості;
- порушення дихальної функції (задуха).
При виникненні будь-яких з наведених симптомів важливо негайно звернутися до лікаря.
Перша допомога при отруєнні грибами
В першу чергу важливо розуміти, що самолікування може тільки погіршити ситуацію, тому необхідно здійснити наступні заходи:
- Викликати швидку допомогу (103).
- При відсутності блювання, важливо його викликати, оскільки це допоможе очистити шлунок та спростити перебіг отруєння.
- Вжити проносні та сорбенти (наприклад, активоване вугілля або його аналоги).
- Пити багато рідини.
Вживати алкоголь, молочні продукти або їжу – заборонено, оскільки це може тільки прискорити всмоктування токсинів.
Як запобігти отруєнню грибами
- Збирайте лише ті гриби у їстівності яких ви впевнені.
- Не збирайте занадто молоді або старі гриби, у яких не виражені ознаки, оскільки їх легко сплутати з отруйними.
- Обирайте відповідну територію – уникайте зони з радіаційним забрудненням та біля трас.
- Купувати гриби необхідно у місцях, де вони пройшли відповідний контроль.
- У спекотну погоду гриб втрачає вологу, накопичуючи більше токсинів, тому обирати погоду для «тихого полювання» також дуже важливо.
- Заборонено вживати сирі гриби, перед вживанням їх обов’язково потрібно ще раз переглянути, а тоді ретельно промити та відварити.
- Варити необхідно декілька раз (після першого кипіння залити чистою водою).
- Страви з грибами варто зберігати в холодильнику не більше 24 годин, в емальованому посуді.
Важливо знати, що якщо після вживання грибів Вам або вашим близьким стало зле, виникли симптоми отруєння – необхідно негайно викликати швидку. Спеціалісти рекомендують не викидати залишки грибів, оскільки це дасть можливість виявити вид отрути, що потрапила в організм.