Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Великий піст без шкоди для здоров’я: практичні поради

Великий піст без шкоди для здоров’я: практичні порадиСьогодні, 19 лютого, у православних християн починається Великий піст, який буде тривати аж до Великодня, тобто до 7 квітня включно. І хоча далеко не всі дотримуються строгих правил посту, щороку є люди, які бажають очистити думки і організм, а також перевірити себе на витривалість. Закономірно постає питання: чи не принесе відмова від звичного режиму харчування шкоду для здоров’я?

Як харчуватися під час Великого посту, щоб не зашкодити собі?

Піст не несе ніякої загрози для організму, якщо правильно і продумано харчуватися. Мається на увазі вживання різноманітної їжі, яка буде містити білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мікроелементи, необхідні поживні речовини. Звичайно мова йде про рослинні страви.
Про білки треба знати, що вони бувають повними та неповними. Повні містять всі важливі для людини амінокислоти та є, як правило, у продуктах тваринного походження. Рослинні ж продукти містять неповні білки, тобто ті, до складу яких не входять певні амінокислоти. Тому під час посту рослинні продукти з білками треба вміти правильно комбінувати, щоб організм не відчував браку амінокислот. Прекрасно поповнюють запаси білку соя, зернові, бобові, горіхи, насіння, овочі.

Жири дуже важливі для нормальної життєдіяльності людини. Тому мало відмовитися від тваринних жирів на час посту, варто знати, які рослинні олії слід вживати рідше, а які – частіше. Корисною є льняна, конопляна, кедрова олія, вони є особливо рекомендованими під час посту.

Вуглеводи містяться у багатьох рослинних продуктах. Найбільше дієтологи під час посту рекомендують вживати висівки, які можна запарювати як ліки, використовувати для приготування різних страв, наприклад, випікаючи домашній хліб. Саме вуглеводи забезпечують організм клітковиною, тому не можна від них повністю відмовлятися.

Вітаміни до організму потрапляють з фруктів та овочів, лише вітамін В12 міститься в продуктах тваринного походження. Тому турбуватися про брак вітамінів під час посту не варто. Слід лише пам’ятати, що вони не люблять термічної обробки, тому їсти овочі та фрукти рекомендовано свіжими. Консервовані овочі та фрукти, варення, компоти, салати не дадуть необхідної дози вітамінів, яку б кількість цих продуктів ви не з’їли.

Ще декілька порад щодо харчування

Під час посту потрібно додати до свого денного раціону проростки пшениці, жита та інших зернових і бобових. Вони містять багато вітамінів і ферментів, тому такі бажані саме у період посту. Проростки можна приготувати окремою стравою, додати до них мед, сухофрукти, горіхи. Також їх можна додавати до салатів та навіть готувати з них коктейлі.

Крім того, в меню людини, що дотримується посту, повинно бути багато зелені, якою можна доповнювати салати, гарячі страви тощо. Поживними, корисними і смачними будуть різноманітні смузі з фруктів, до яких також можна додавати зелень.

Великий піст – це істотний стрес для організму, проте якщо все правильно організувати, його можна перенести без будь-якої шкоди для здоров’я. Перед тим, як зважитися на піст, слід проконсультуватися зі своїм лікарем: можливо, за станом здоров’я вам протипоказані подібні харчові обмеження. Наприклад, вагітним жінкам та матерям, які годують дитину грудним молоком, навіть церква не рекомендує дотримуватися строгих правил посту. А головне слід пам’ятати, що піст – це перш за все духовне очищення, тому не варто перетворювати його на просто чергову дієту. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм