Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Майонез та святкове застілля: що треба знати, щоб не нашкодити здоров’ю?

Майонез та святкове застілля: що треба знати, щоб не нашкодити здоров’ю?Святковий стіл – це розмаїття різних страв, серед яких щільне місце посідають салати, заправлені майонезом. Та чи можна вживати цей продукт, наскільки він може бути шкідливими для здоров’я? Чи можна організувати свято без звичних “майонезних” салатів?

Що треба знати про майонез?

До складу майонезу входить яєчний жовток, гірчиця, рослинна олія та лимонна кислота або оцет. Проте у майонез промислового виробництва додають ще багато допоміжних речовин, які дозволяють довго його зберігати. Саме тому цей продукт і вважається шкідливим.

Отже, майонез промислового виробництва шкідливий через те, що до його складу входять наступні речовини:
  1. Транс-жири. У багато видів сучасного майонезу додають модифіковані рослинні масла, які називаються транс-жири. Ферменти, які виробляються організмом людини, не здатні розщеплювати молекули транс-жиру, і вони накопичуються в печінці, підшлунковій залозі, на стінках судин та, зрештою, на талії. Через зловживанням майонезом, що містить транс-жири, у людини розвивається атеросклероз, ожиріння, ішемічна хвороба серця, порушується обмін речовин.
  2. Емульгатори. Їх додають для того, щоб майонез зберігав однорідну консистенцію. У якості емульгатора використовують соєвий лецитин, його вплив на здоров’я може бути негативним.
  3. Підсилювачі смаку. Вони дозволяють майонезу мати більш яскраво виражений смак, проте зазвичай мають штучне походження. Такі речовини негативно впливають на шлунок, травну систему, до того ж, викликають звикання до продукту.
  4. Консерванти. Ці добавки подовжують строк придатності майонезу, проте проникають в клітини організму та негативно впливають на його роботу.
Крім того, до складу майонезу промислового виробництва часто входить желатин, крохмаль, пектин, що негативно впливає на його якість і смак.

Чи треба повністю відмовлятися від майонезу?

Повністю відмовлятися від майонезу не обов’язково, проте вживати його слід в обмеженій кількості та ретельно обирати цей продукт в магазині. Перед покупкою уважно прочитайте склад продукту, особливу увагу зверніть на наявність в ньому транс-жирів. Також пам’ятайте, що якісний майонез буде мати дуже обмежений термін придатності.

Ще один варіант – приготувати майонез в домашніх умовах. Для цього слід взяти 4 жовтки, 2 чайні ложки солі, 2 чайні ложки гірчиці, півлітра оливкової олії, чорний перець, 2 столові ложки винного 3% оцту. Спочатку треба збити жовтки з гірчицею, потім додати солі та перцю, ретельно перемішати. Далі потроху в отриману суміш слід додавати оливкової олії, не перестаючи все перемішувати. Головне у цій справі не поспішати та гарно все перемішати до однорідної маси, яка відстає від стінок посуду. Після цього додати туди винний оцет та знову все перемішати. Отриманий майонез можна зберігати в закритому посуді в холодильнику, але не більше 3 діб поспіль.

Якщо є така можливість, краще все ж заправити салати не майонезом, а рослинними оліями. Корисною є оливкова, гарбузова, льняна, кукурудзяна або ж звичайна соняшникова. Але якщо бажання вживати майонез є непереборним, варто ретельно обирати цей продукт або готувати його самостійно. Та пам’ятати, що зловживання майонезом точно шкідливо позначиться на вашій фігурі та, можливо, й на самопочутті.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм