Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому переїдання шкідливе для здоров’я?

Чому переїдання шкідливе для здоров’я?Зимові свята – це період зустрічей з друзями, родиною, а все це майже гарантовано передбачає святкове застілля. І як же відмовити собі у зайвому шматочку м’яса чи тістечку, адже все таке смачне? Проте тримати себе в руках все ж треба, адже лікарі стверджують, що переїдання є надзвичайно шкідливим для здоров’я. На роботу яких органів та систем воно може впливати?

Вплив надмірного вживання їжі на здоров’я людини

Від переїдання страждає весь організм, та, мабуть, найбільше серце. Органи під час надмірного вживання їжі збільшуються, тому серце змушене більш інтенсивно працювати, щоб забезпечувати їх необхідною кількістю крові. Через це збільшується сам серцевий м’яз, підвищується частота серцевих скорочень. Результат – стрибки тиску, що може за собою потягнути гіпертонічний криз та навіть інсульт.

Другий орган, який дуже страждає від переїдання, – печінка. Через вживання занадто жирної їжі у великих кількостях клітини печінки швидко повністю заповнюються жиром, що негативно впливає на роботу цього органу, а також серця та шлунково-кишкового тракту. Результат може бути різним: від тимчасового дискомфорту до гастриту, холециститу, панкреатиту.

Переїдання негативно відображається на роботі суглобів та хребта. Мова йде про хронічне зловживання їжею та ожиріння, яке виникає в результаті цього. Через зайву вагу навантаження на хребет та суглоби є підвищеним, а отже, вони швидше зношуються.

Систематично надмірне вживання їжі негативно позначається на функціонуванні підшлункової залози, яка теж повинна працювати в посиленому режимі. Через це може виникнути така важка хвороба, як цукровий діабет. Тож зайвий раз подумайте перед тим, як знову переїсти.

Через зайву вагу, яка з часом накопичується у любителів багато їсти, розвивається ожиріння, що негативно позначається як на фізичному, так і на психічному здоров’ї людини. У неї виникає купа комплексів через свій зовнішній вигляд, вона перестає собі подобатися, часто через це не може вести повноцінне активне життя. До того ж, ожиріння позбавляє природної рухливості. Від зайвої ваги позбутися дуже важко, ожиріння впливає на порушення та уповільнення обміну речовин, через що зайві кілограми накопичуються ще швидше. Виникає замкнене коло, з якого досить важко вирватися.

Окрема тема – переїдання на ніч, що особливо актуально для святкових днів. Їсти перед сном дуже шкідливо, адже у такому разі організм не має змоги відпочивати вночі та набиратися сил на новий день. Натомість він змушений переробляти їжу, від чого людина погано спить, почувається втомленою зранку, її мучить важкість у шлунку, печія, здуття, закрепи. Усього цього можна уникнути, якщо їсти мінімум за 2-3 години до сну.

Як уникнути переїдання в святкові дні?

Якими б смачними не були страви та святковому столі, слід тримати себе в руках та не переїдати. Для цього варто вживати їжу невеликими порціями, уникаючи занадто жирних, копчених, перчених, гострих та солоних страв. Краще вживати їжу частіше, але в меншій кількості.

Також треба пам’ятати, що до настання відчуття насиченості повинно пройти трохи часу. Тому їсти варто повільно, інакше не уникнути переїдання та відчуття важкості у животі. Адже під час свят особливо немає куди поспішати, тож дайте собі час, щоб відчути насичення.

І головне – пам’ятайте, що свята швидко пройдуть, а через неправильну харчову поведінку з їхніми наслідками можна ще довго боротися. Тож святкуйте з розумом, не їжте занадто багато.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм