Принципи харчування діабетика: що можна, а що табу?
Лікарі часто говорять, що цукровий діабет – це не хвороба, а стиль життя. І це дійсно так, адже захворювання є хронічним, невиліковним, яке ще й потребує дотримання особливого режиму харчування. Цукровий діабет пов’язаний із порушенням обміну речовин через погане засвоєння організмом глюкози. Діабет другого типу часто розвивається на фоні ожиріння. При легкій формі даного виду діабету дієта є основним методом лікування.
Ключовим у дієті для діабетиків є контроль за вживанням вуглеводів. Щоби полегшити завдання хворим, дієтологи ввели умовне поняття для діабетиків – хлібна одиниця. Це своєрідне мірило для обчислення вуглеводів. Одна хлібна одиниця містить 12-15 г вуглеводів, які засвоюються організмом, та підвищує рівень вмісту цукру у крові на 2,8 ммоль/л. Для засвоєння такої кількості вуглеводів організм витрачає 2 одиниці інсуліну. 1 хлібній одиниці, наприклад, відповідає 20-25 г хліба, півсклянки гречаної чи вівсяної каші, 1 середнє яблуко, 2 чорнослива. На добу хворий на діабет повинен отримати 18-25 хлібних одиниць вуглеводів, які краще розділити на 5-6 прийомів їжі. При цьому слід враховувати, що більшу частину продуктів, які містять вуглеводи, краще вживати у першій половині дня.
Надмірне вживання вуглеводів може призвести до підвищення рівня цукру в крові. Зовсім же не їсти вуглеводи теж не можна, інакше виникне інша неприємність – зниження рівня цукру в крові. Тож керуватися хлібними одиницями під час складання денного раціону – досить зручно та корисно для хворого на діабет.
Хворим на діабет дозволяється їсти:
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
Поняття «хлібна одиниця»
Діабет першого типу потребує дотримання дієти у якості допоміжної терапії, для його лікування основним є щоденне введення інсуліну. При діабеті другого типу правильне харчування відіграє надзвичайно важливу роль, разом із цукрознижуючими препаратами.Ключовим у дієті для діабетиків є контроль за вживанням вуглеводів. Щоби полегшити завдання хворим, дієтологи ввели умовне поняття для діабетиків – хлібна одиниця. Це своєрідне мірило для обчислення вуглеводів. Одна хлібна одиниця містить 12-15 г вуглеводів, які засвоюються організмом, та підвищує рівень вмісту цукру у крові на 2,8 ммоль/л. Для засвоєння такої кількості вуглеводів організм витрачає 2 одиниці інсуліну. 1 хлібній одиниці, наприклад, відповідає 20-25 г хліба, півсклянки гречаної чи вівсяної каші, 1 середнє яблуко, 2 чорнослива. На добу хворий на діабет повинен отримати 18-25 хлібних одиниць вуглеводів, які краще розділити на 5-6 прийомів їжі. При цьому слід враховувати, що більшу частину продуктів, які містять вуглеводи, краще вживати у першій половині дня.
Надмірне вживання вуглеводів може призвести до підвищення рівня цукру в крові. Зовсім же не їсти вуглеводи теж не можна, інакше виникне інша неприємність – зниження рівня цукру в крові. Тож керуватися хлібними одиницями під час складання денного раціону – досить зручно та корисно для хворого на діабет.
Особливості харчування при діабеті
Харчування діабетиків лікарі часто називають дієтою (столом) №9. Воно повинне відповідати таким принципам:- Кількість енергії у вживаній їжі повинна дорівнювати енергетичним потребам хворого. Якщо хворий мало рухається, він повинен менше їсти, і навпаки.
- Їжа повинна бути збалансованою, вживати слід і білки, і жири, і вуглеводи, але за останніми потрібен особливий контроль.
- Їсти треба 5-6 разів на день невеликими порціями.
Хворим на діабет дозволяється їсти:
- 200-350 г хліба на день, краще житнього;
- овочеві супи;
- яловичину, телятину, нежирну свинину, індичку, кролика у відварному вигляді чи приготовані на пару;
- нежирні сорти риби (судак, тріска, щука) у відварному вигляді чи приготовані на пару;
- сирі, варені чи запечені овочі: капусту, салат, редис, огірки, помідори, кабачки, картоплю, буряк, моркву;
- крупи, бобові, макаронні вироби (нечасто, замість хліба, краще з твердих сортів пшениці);
- омлет з не більше як 2 яєць на добу;
- кислі та кисло-солодкі сорти ягід та фруктів: яблука, лимони, апельсини, червону смородину, журавлину;
- кисломолочні продукти в обмеженій кількості, молоко – після дозволу лікаря;
- чай з молоком, неміцну кава, томатний сік, фруктово-ягідні соки – в обмеженій кількості;
- вершкове масло та рослинну олію – в обмеженій кількості.
- цукерки, шоколад, кондитерські вироби, випічка;
- варення, мед;
- морозиво;
- гострі, копчені, кислі, солоні страви;
- смажена їжа;
- перець, гірчиця;
- виноград, банани, родзинки;
- алкоголь;
- цукор (допускається рідко, у невеликих кількостях за дозволу лікаря).
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове