Принципи харчування діабетика: що можна, а що табу?

Поняття «хлібна одиниця»
Діабет першого типу потребує дотримання дієти у якості допоміжної терапії, для його лікування основним є щоденне введення інсуліну. При діабеті другого типу правильне харчування відіграє надзвичайно важливу роль, разом із цукрознижуючими препаратами.Ключовим у дієті для діабетиків є контроль за вживанням вуглеводів.

Надмірне вживання вуглеводів може призвести до підвищення рівня цукру в крові. Зовсім же не їсти вуглеводи теж не можна, інакше виникне інша неприємність – зниження рівня цукру в крові. Тож керуватися хлібними одиницями під час складання денного раціону – досить зручно та корисно для хворого на діабет.
Особливості харчування при діабеті
Харчування діабетиків лікарі часто називають дієтою (столом) №9. Воно повинне відповідати таким принципам:- Кількість енергії у вживаній їжі повинна дорівнювати енергетичним потребам хворого. Якщо хворий мало рухається, він повинен менше їсти, і навпаки.
- Їжа повинна бути збалансованою, вживати слід і білки, і жири, і вуглеводи, але за останніми потрібен особливий контроль.
- Їсти треба 5-6 разів на день невеликими порціями.
Хворим на діабет дозволяється їсти:
- 200-350 г хліба на день, краще житнього;
- овочеві супи;
- яловичину, телятину, нежирну свинину, індичку, кролика у відварному вигляді чи приготовані на пару;
- нежирні сорти риби (судак, тріска, щука) у відварному вигляді чи приготовані на пару;
- сирі, варені чи запечені овочі: капусту, салат, редис, огірки, помідори, кабачки, картоплю, буряк, моркву;
- крупи, бобові, макаронні вироби (нечасто, замість хліба, краще з твердих сортів пшениці);
- омлет з не більше як 2 яєць на добу;
- кислі та кисло-солодкі сорти ягід та фруктів: яблука, лимони, апельсини, червону смородину, журавлину;
- кисломолочні продукти в обмеженій кількості, молоко – після дозволу лікаря;
- чай з молоком, неміцну кава, томатний сік, фруктово-ягідні соки – в обмеженій кількості;
- вершкове масло та рослинну олію – в обмеженій кількості.
- цукерки, шоколад, кондитерські вироби, випічка;
- варення, мед;
- морозиво;
- гострі, копчені, кислі, солоні страви;
- смажена їжа;
- перець, гірчиця;
- виноград, банани, родзинки;
- алкоголь;
- цукор (допускається рідко, у невеликих кількостях за дозволу лікаря).
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове