Перевозка больных
Сервіс запису паціентів

Ингаляторы и небулайзеры

Харчова алергія: прояви та негативні наслідки

Харчова алергія: прояви та негативні наслідкиДуже часто харчову алергію приймають за звичайну непереносимість продуктів. Але насправді, це різні поняття. І дуже важливо вчасно зрозуміти справжню проблему, оскільки неправильне лікування або повна його відсутність можуть мати негативні наслідки.

Харчова алергія– це одна з алергічних реакцій імунної системи, що проявляється на певні харчові продукти, до складу яких входить алерген. Реакція може виникнути як при вживанні харчового алергену, так і при дотику з ним.

Розвиток харчової алергічної реакції зазвичай пов'язують із забрудненням навколишнього середовища, збільшення вживання екзотичних продуктів або продуктів високого ступеня перероблення, іншими словами напівфабрикатів. Особливо важливу роль у розвитку алергії становлять імунні механізми.

Типи реакцій харчової алергії

При взаємодії людини з алергеном можуть розвиватися наступні реакції:
  • алергічна реакція негайного типу: прояв відбувається через кілька хвилин після контакту з алергеном (анафілактичний шок);
  • цитологічний тип: характеризується проявом у вигляді геморагічного ураження (процес відбувається в дрібних судинах – на шкірі з'являються маленькі червоні крапки);
  • імунний комплекс: характерно прояв алергічної реакції через кілька годин або навіть діб, після приймання алергену.

Симптоми


Прояв симптомів може проходити як у легкій, так і важкій формах. Також при повторному вживанні алергену, реакція організму буде посилюватися.
  • зміни з боку шкірних покривів (кропив'янка/екзема);
  • порушення з боку шлунково-кишкового тракту (діарея);
  • кашель, чхання, нежить;
  • свербіж очей.
При прояві важкої форми алергічної реакції розвивається анафілактичний шок (набряк горла, задишка, втрата свідомості, летальний результат).

Які продукти найчастіше є алергенами?


Харчова алергія дуже часто може виникати в дитячому віці внаслідок гострого сприйняття шлунково-кишковим трактом й імунною системою алергенів. У дорослих підвищену реакцію найчастіше викликають продукти рослинного походження:
  • горіхи (фундук, арахіс);
  • молоко та ті продукти, які містять білок молока корови;
  • яєчний білок;
  • помідор;
  • соя;
  • пшениця;
  • риба, устриці, молюски.

Діагностика


Для постановки діагнозу – харчова алергія, дуже важливо провести диференціальну діагностику, з метою виключити харчову непереносимість. Робиться це шляхом проведення наступних тестів:
  • шкірний тест: тонкою голкою з алергеном наноситься подряпина (на передпліччя).У разі позитивної реакції місце нанесення алергену опухає, червоніє та свербить;
  • лабораторні аналізи: проводиться визначення специфічних IgE в крові, які виробляються у відповідь на дію алергену.
У разі якщо з першого разу визначити алерген не виходить, лікар-алерголог рекомендує вести харчовий щоденник, де вказуватимуться вживані продукти.
 

Лікування


При розвитку легкої форми лікар призначає антигістамінні препарати, з подальшим дотриманням дієти.  Виключаються з раціону продукти, які можуть викликати алергію.  Також з метою профілактики рекомендуємо застосування препарату Сорбін.  Він має властивість виводити з організму токсичні речовини різної природи, в тому числі й харчові алергени.  Перед початком лікування Сорбіном необхідно проконсультуватися з лікарем.
 
Якщо дотримання схеми харчування не дає результатів, мова може йти про застосування індивідуальної схеми лікування.
 
Кращою профілактикою харчової алергії є утримання від продуктів, які можуть викликати алергічну реакцію.  Діти в більшості випадків до п'яти років переростають харчову алергію, а дорослим допомагає зміна харчових звичок.

Автор: Наталія Холявицька
Хотите получать новые статьи на почту?

Поиск клиники