Харчова алергія: прояви та негативні наслідки

Харчова алергія– це одна з алергічних реакцій імунної системи, що проявляється на певні харчові продукти, до складу яких входить алерген. Реакція може виникнути як при вживанні харчового алергену, так і при дотику з ним.
Розвиток харчової алергічної реакції зазвичай пов'язують із забрудненням навколишнього середовища, збільшення вживання екзотичних продуктів або продуктів високого ступеня перероблення, іншими словами напівфабрикатів. Особливо важливу роль у розвитку алергії становлять імунні механізми.
Типи реакцій харчової алергії
При взаємодії людини з алергеном можуть розвиватися наступні реакції:- алергічна реакція негайного типу: прояв відбувається через кілька хвилин після контакту з алергеном (анафілактичний шок);
- цитологічний тип: характеризується проявом у вигляді геморагічного ураження (процес відбувається в дрібних судинах – на шкірі з'являються маленькі червоні крапки);
- імунний комплекс: характерно прояв алергічної реакції через кілька годин або навіть діб, після приймання алергену.
Симптоми
Прояв симптомів може проходити як у легкій, так і важкій формах. Також при повторному вживанні алергену, реакція організму буде посилюватися.
- зміни з боку шкірних покривів (кропив'янка/екзема);
- порушення з боку шлунково-кишкового тракту (діарея);
- кашель, чхання, нежить;
- свербіж очей.
Які продукти найчастіше є алергенами?
Харчова алергія дуже часто може виникати в дитячому віці внаслідок гострого сприйняття шлунково-кишковим трактом й імунною системою алергенів. У дорослих підвищену реакцію найчастіше викликають продукти рослинного походження:
- горіхи (фундук, арахіс);
- молоко та ті продукти, які містять білок молока корови;
- яєчний білок;
- помідор;
- соя;
- пшениця;
- риба, устриці, молюски.
Діагностика
Для постановки діагнозу – харчова алергія, дуже важливо провести диференціальну діагностику, з метою виключити харчову непереносимість. Робиться це шляхом проведення наступних тестів:
- шкірний тест: тонкою голкою з алергеном наноситься подряпина (на передпліччя).У разі позитивної реакції місце нанесення алергену опухає, червоніє та свербить;
- лабораторні аналізи: проводиться визначення специфічних IgE в крові, які виробляються у відповідь на дію алергену.
Лікування
При розвитку легкої форми лікар призначає антигістамінні препарати, з подальшим дотриманням дієти. Виключаються з раціону продукти, які можуть викликати алергію. Також з метою профілактики рекомендуємо застосування препарату Сорбін. Він має властивість виводити з організму токсичні речовини різної природи, в тому числі й харчові алергени. Перед початком лікування Сорбіном необхідно проконсультуватися з лікарем.
Якщо дотримання схеми харчування не дає результатів, мова може йти про застосування індивідуальної схеми лікування.
Кращою профілактикою харчової алергії є утримання від продуктів, які можуть викликати алергічну реакцію. Діти в більшості випадків до п'яти років переростають харчову алергію, а дорослим допомагає зміна харчових звичок.
Автор: Наталія Холявицька