Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Сезонна алергія: причини полінозу

Сезонна алергія: причини полінозуСезонна алергія, або як її називають у народі – сінна лихоманка, негативно позначається на житті багатьох людей. І сльозотечею або нежиттю часто проблема не обмежується.

Поліноз(сезонний алергічний ринокон’юктивіт) – це патологія алергічного характеру, яка викликає реакцію організму на пилок рослин. Поліноз захворювання хронічної форми, яке загострюється щороку в одну і ту ж пору. Наприклад, симптоми проявляються в один з періодів: весняний, коли цвітуть дерева, весняно-літній (сезон лугових трав), літньо-осінній (зростання бур'янистих трав).

Імунна система хворих полінозом, навіть після потрапляння дрібного пилку на шкірні покриви, в дихальні шляхи або слизову оболонку очей реагує на алерген, як на патологічний вірус або бактерію – викликаючи алергічну реакцію.

Викликається поліноз наступними рослинами:
  • трави в період цвітіння, вони являють найвищу небезпеку (амброзія, ромашка, тимофіївка);
  • злакові (пшениця, жито);
  • дерева (береза, клен, липа, ясен);
  • гриби (спори цвілевих грибів, печериці).

Супутні фактори, які посилюють перебіг полінозу:

  • місце проживання: всім відомо про користь перебування на природі, але для алергіків все в точності навпаки. Тим, хто страждає на алергію від пилку рослин, краще оселиться якомога далі від лугів та полів.
  • погодні умови: спекотна суха погода гірше переноситься людьми, що страждають на алергію, оскільки пилок вільно переміщується в повітрі, на відміну від дощової погоди, коли пилок стає тяжким під дією вологи та опускається.
  • свіже повітря: в період цвітіння або розповсюдження пилку алергікам краще менше виходити на вулицю, та зволожувати повітря в будинку.
Також на протікання полінозу впливає стан імунної системи, в тому числі і незавершене лікування вірусних інфекцій.

Симптоми

Для полінозу характерно прояв симптомів у вигляді ринокон’юктивіту:
  • тривале чхання, з рясними слизовими виділеннями із носа;
  • першіння в горлі;
  • закладеність носа.
Також приєднуються симптоми алергічного кон'юнктивіту:
  • відчуття «піску в очах»;
  • сльозотеча;
  • підвищена реакція на світло (світлобоязнь);
  • почервоніння очей.
При погіршенні стану проявляються симптоми бронхіальної астми, які супроводжуються нападами задухи, хрипами, утрудненим диханням. Рідше розвивається локальні набряки або висипання на шкірі по типу кропив'янки.

Чим вище концентрація пилку в повітрі, чим сильніше проявляються симптоми!

Діагностика

Діагностування проводиться на підставі симптомів. Лікар оглядає пацієнта, збирає анамнез з метою виявлення контакту з алергеном. Для визначення самого алергену необхідне проведення додаткових аналізів, а саме шкірного тесту. Проведення аналізу полягає в нанесенні на шкіру крапель різних алергенів та пророблення на місці їх нанесення проколів чи надрізів. Через 20 хвилин, лікар проводить візуальний огляд, і на місці якої краплі виникла реакція (почервоніння, припухлість) відповідно, той алерген викликає поліноз.

Лікування

Медикаментозна терапія: основою терапії є призначення протиалергійних препаратів, а саме антигістамінних, а також протизапальних та судинозвужувальних. Глюкокортикостероїди застосовуються при неефективності призначеної терапії.

Імунотерапія: оскільки джерело захворювання криється в порушенні імунної функції, то відповідно необхідно підвищувати імунітет. Для цього застосовують імунотерапію, що викликає утворення антитіл в крові, які надалі будуть перешкоджати розвитку алергічної реакції. Проводиться терапія шляхом поступового введення крапельно під язик або підшкірно алергенів, які викликають захворювання.

В цілях профілактики загострення захворювання алергіку важливо стежити за чистотою в будинку (використовувати очищувачі повітря), рідше виходити на вулицю в суху погоду, стежити за харчуванням (виключити алергенні харчові продукти) та найголовніше – виключити або мінімізувати будь-який контакт з алергеном.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм