Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що робити, якщо дитину вкусила комаха?

Що робити, якщо дитину вкусила комаха?З настанням тепла природа оживає, а разом з нею пробуджуються різні комахи. Багато з них здатні дошкуляти укусами, які можуть призвести до негативних наслідків. Спробуємо розібрати, як реагувати на укус комахи у дитини.

Укуси, як й комахи, бувають різні, але об'єднує їх те, що вони провокують попадання в організм токсинів, які можуть викликати алергічну реакцію різного ступеня тяжкості.
  • Укус комара
Попри на те, що укус комара вважається досить нешкідливим, у дитини він може спровокувати алергічну реакцію з утворенням сильного набряку в місці ураження. Укус комара виглядає як пухир з почервонінням навколо, який постійно свербить.

Допомогти дитині можна приклавши холод до місця укусу (для звуження дрібних судин, припиняючи подальше всмоктування отрути) та обробивши протиалергічною маззю (антигістамінною або гормональною).

При збільшенні припухлості та свербежу – необхідно звернутися до педіатра для призначення більш радикальних препаратів.
  • Укус оси, бджоли або шершня
Ці комахи мають більш агресивний вплив, відповідно викликаючи сильну алергічну реакцію. При укусі з'являється різкий біль та печіння, зона укусу, набрякла та гіперемована з наявністю жала.

Необхідно швидко витягнути жало за допомогою пінцета, прикласти холод та застосувати протиалергічну мазь. Якщо дитина маленька або має підвищену реакцію на укуси комах – потрібно викликати швидку допомогу.

Оскільки є ризик розвитку алергічної реакції негайного типу, такої як набряк Квінке або анафілактичний шок. У будь-якому випадку необхідно проводити спостереження за станом дитини.
  • Укус кліща
Кліщі становлять велику небезпеку, оскільки можуть переносити інфекції, такі як хвороба Лайма або енцефаліт. Тому після прогулянки або пікніка необхідно оглянути дитину. При виявленні кліща краще його видалити в умовах стаціонару з використанням спеціальних пристосувань. Якщо такої можливості немає, то ні в якому разі не можна висмикувати кліща, оскільки на місці укусу залишиться його голова й ризик інфекції буде збережено. Можна скористатися одним з методів його видалення: навколо кліща прикласти кільце або обручку та налити в цю ділянку соняшникової олії, тоді кліщ задихнеться та сам відпаде. Слідкуйте за станом дитини та показниками температури тіла!Та обов’язково повідомте про випадок лікаря-педіатра.

При появі сильної алергічної реакції у вигляді утрудненого дихання, набряку слизових, висипань по всьому тілу, необхідно:
  • до місця укусу прикласти холод, не менше ніж на 10 хвилин;
  • якщо укус на верхній або нижній кінцівках – накласти тугу пов'язку вище місця ураження на 5 см, при цьому контролювати місце її накладення, щоб уникнути набряку;
  • у разі укусу на голові - придавити місце;
  • застосувати протиалергічний засіб та протизапальний, адреналін необхідний при погіршенні стані з боку дихальних органів.
Пам'ятайте, що якщо, раніше з'являлася реакція на укус, то повторно очікувати проявів симптомів не треба – необхідно негайно надавати допомогу.
 
Крім того необхідно притримуватися заходів безпеки, для того, щоб знизити ризик виникнення укусів: перевіряти солодощі та фрукти на наявність ос або шершнів перед тим як дати дитині, використовувати захисні спреї (раніше перевірені на собі), перевіряти наявність укусів після прогулянки.  І ні в якому разі не займатися самостійним лікуванням, при мінімальному погіршенні стану – потрібно звернутися до лікаря!

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм